Fitotehnie

Care este necesarul de apă pentru diferite culturi legumicole

Author: AgroExpert
Regimuri de irigare pentru culturile legumicole - agroexpert.md

Legumele sunt culturile anuale care necesită a fi crescute în condiții de irigare. Culturile legumicole – tomatele, ardeiul, vinetele, morcovul, sfecla roșie, varza, castraveții, ceapa, cartofii sunt crescute în condițiile plantațiilor de câmp, începând cu primăvara devreme și până toamna târziu. Aproape 50% din totalul de apă necesară (circa 5.000-8.000 m3 /ha) trebuie să fie aprovizionată prin sistemul de irigare (2.500-4.000 m3 /ha). Normele de udare variază de la minimum 1.200 m3 /ha la usturoi, până la 4.000-4.300 m3 /ha la ardei.

Regimul de irigare a tomatelor

Tomatele cresc și rodesc în condiții de umiditate maximă a solului (70-80% din capacitatea maximă pentru apă a solului) și de umiditate redusă a aerului de 45-55%. Tomatele semănate în câmp sunt mai puțin pretențioase față de umezeală, spre deosebire de cele plantate prin răsad. Informațiile se conțin în „Manualul fermierului pentru culturile de câmp, Partea I”, de Andrei Gumovschi.

Perioadele critice de carență a apei pentru plantele de tomate corespund cu fazele de creștere și dezvoltare: prinderea răsadului în sol, până și în perioada de fructificare.

Se vor aplica pe vegetaţie 7-8 udări, cu normele de 300-400 m3 /ha. La irigarea prin picurare, normele de irigare sunt mai mici – între 22-55 m3 /ha, concomitent se pot administra și îngrășămintele.

Regimul de irigare a ardeiului dulce

Ardeiul este destul de pretențios față de regimul hidric al solului și cel aerian. Umiditatea optimă a solului trebuie să constituie 70-75% din capacitatea maximă pentru apa din sol – pentru faza de până la fructificare, și 80-85% – în perioada fructificării plantelor, la umiditatea aerului de 75-80%.

Normele de irigare prin aspersiune constituie 300-400 m3 /ha, pe vegetație efectuându-se 11-13 udări, la irigarea prin picurare normele de irigare vor varia între 20-50 m3 /ha.

Regimul de irigare a vinetelor

Vinetele au pretenții sporite față de apă. La începutul vegetației se va asigura umiditatea solului de 70%, iar în timpul fructificării de – 80% din capacitatea maximă pentru apă a solului. Se vor aplica pe vegetație 4-5 udări, prin irigație prin aspersiune, cu normele de 300 m3 /ha.

Regimul de irigare a morcovului

Morcovul este deosebit de pretențios față de condițiile de umezeală, în următoarele faze de creștere și dezvoltare: încolțirea semințelor, începutul creșterii și formării sistemului radicular, formarea rădăcinilor.

Regimul optimal de umezeală recomandat pentru morcov este de 75-80% din capacitatea maximă pentru apă a solului. Se recomandă înainte de semănat o irigație de aprovizionare cu norma de 500-600 m3 /ha, după semănat se aplică o irigare cu norma de 200-250 m3 /ha, iar pe parcursul vegetației 5-6 udări cu norma de irigare de 350-400 m3 /ha.

La aplicarea sistemelor de irigare prin picurare, se vor efectua irigări în 4 perioade de creștere și dezvoltare a platelor, cu normele de 20-45 m3 /ha.

Regimul de irigare a castraveților

Castravetele este o plantă iubitoare de căldură și umezeală. Umiditatea optimă a solului pentru creșterea și fructificarea plantelor este de 80-85% din capacitatea maximă pentru apă a câmpului, la umiditatea relativă a aerului de 90%.

La utilizarea instalațiilor de irigare prin aspersiune, în perioada de vegetație, se execută 6-10 irigări cu norme de 250-400 m3 / ha.

Până la înflorire se aplică irigări cu norma de 250-300 m3 /ha, în cazul când umiditatea solului în stratul de 0-30 cm scade mai jos de 70% din capacitatea maximă pentru apă a câmpului. În fazele de înflorire și fructificare, umiditatea solului în stratul de 0-50 cm nu trebuie să scadă mai jos de 80%, iar normele de irigare vor fi de 350-400 m3 /ha. La irigația prin picurare, normele de irigare vor fi cuprinse între 25-55 m3 /ha.

Regimul de irigare a verzei

La cultivarea verzei se va asigura umiditatea solului de 75-80% din capacitatea maximă a câmpului.

Pentru obținerea recoltei de varză timpurie de 20-25 t/ha se efectuează irigări cu un volum total de 2.400-3.200 m3 /ha, pentru obținerea recoltei de varză de vară de 30-35 t/ha se folosesc 4.400-5.100 m3 / ha, iar pentru cea de toamnă la recolta de 60-70 t/ha se administrează 5.400-7.200 m3 /ha de apă. La utilizarea sistemelor de irigare prin picurare, normele de irigare – între 20-55 m3 /ha.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!