Moldova

Ce amenzi riscă fermierii care nu tratează terenurile invadate de dăunători

Author: AgroExpert
amenzi focare pesticide - agroexpert.md

Fermierii sunt obligați să efectueze măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției și răspândirii organismelor dăunătoare. În caz contrar, acești pot fi amendați.

Conform prevederilor Legii cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligate să efectueze cercetarea sistematică a semănăturilor și a plantațiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției și disemnării organismelor dăunătoare. 

Astfel, încălcarea intenționată a regulilor de combatere a dăunătorilor de carantină, a agenților patogeni ai bolilor de plante, se sancționează cu amendă de la 1.200 la 2.500 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 9.000 la 15 mii pentru cei cu funcție de răspundere.

Totodată, persoanele care nu îndeplinesc obligației de a combate și preveni răspândirea buruienilor pe terenurile cu destinație agricolă riscă amenzi între 900 și 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice, iar cei cu funcție de răspundere - de la 3.000 de lei și până la 6.000 de lei. 

Mai mult de atât, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deținătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenților patogeni ai bolilor de plante și a buruienilor, se sancționează cu:

  • amendă de la 150 la 600 de lei aplicată persoanei fizice,
  • amendă de la 1.200 la 2.400 de lei aplicată persoanei cu funcție de răspundere,
  • amendă de la 2.400 la 4.500 de lei  aplicată persoanei juridice.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!