Comisia Europeană (CE) propune revizuirea legislației privind ambalajele pentru a preveni creșterea cantității de deșeuri produse în blocul comunitar și pentru a diminua nemulțumirea consumatorilor.
”Pentru consumatori, normele vor asigura opțiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele superflue, vor limita excesul de ambalare și vor furniza etichete clare în sprijinul unei reciclări corecte”, potrivit CE.
Pentru industrie, normele vor crea noi oportunități de afaceri, în special pentru întreprinderile mai mici, vor reduce nevoia de materiale prime virgine, sporind capacitatea de reciclare a Europei și reducând dependența Europei de resursele primare și de furnizorii externi.
Anual, fiecare european generează în medie aproape 180 kilograme de deșeuri de ambalaje.
Dacă nu se vor lua măsuri, cantitatea de deșeuri de ambalaje va crește cu 19% iar cea de deșeuri de ambalaje din plastic va urca cu 46% până în 2030.
Aceste propuneri constituie elemente-cheie ale planului de acțiune pentru economia circulară din cadrul Pactului verde european.
Propunerea de revizuire a legislației UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje are trei obiective principale, respectiv prevenirea generării de deșeuri de ambalaje, stimularea reciclării de înaltă calitate astfel încât toate ambalajele să devină reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic până în 2030, și, în al treilea rând, reducerea nevoii de resurse naturale primare și crearea unei piețe funcționale pentru materiile prime secundare.
Obiectivul principal este de a reduce deșeurile de ambalaje cu 15% pe cap de locuitor până în 2040 în fiecare stat membru, comparativ cu 2018.
„Acest lucru ar duce la o scădere globală a deșeurilor în UE de circa 37%, în comparație cu scenariul în care nu s-ar modifica legislația. Aceasta se va întâmpla atât grație reutilizării, cât și grație reciclării”, potrivit CE.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!