Seceta de anul trecut a erodat veniturile fermierilor moldoveni. Este vorba de războiul din Ucraina și criza energetică care au tras în sus și prețurile la input-uri.
Expertul în agricultură, Viorel Chivriga spune că fermierii au primit o lovitură dură, în condițiile în care au trebuit să facă față provocărilor crizei. Or, fermierii s-au confruntat și cu prețurile mici la producția agricolă.
„Anul 2023 se arată un an bun din punct de vedere al precipitațiilor, respectiv fermierii vor avea și o roadă bogată. Mai rămâne componenta prețului și piețelor de desfacere”, a explicat Chivriga.
Criza de anul trecut a adus o scădere economică de 5,9%, sectoarele economice cele mai afectate fiind agricultura, construcțiile și tranzacțiile imobiliare, precum și industria. Provocarea principală fermierilor este legată de creșterea costurilor s-a manifestat prin: pierderea unor piețe și furnizori din Rusia, Ucraina și Belarus, necesitatea de refacere a multor rute logistice odată cu pierderea accesului la portul Odessa, creșterea substanțială a costurilor de transport și logistice odată ce Moldova a devenit un important punct de tranzit al bunurilor din și înspre Ucraina, creșterea prețurilor la resursele energetice, costurile de finanțări mai scumpe odată cu înăsprirea politici monetare, dar și derularea mai dificilă a vânzărilor pe piața locală ca urmare a erodării puterii de cumpărare a populației.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!