Știri din Moldova

Colectarea corectă şi responsabilă a DEEE-urilor înseamnă mai multă sănătate pentru fiecare dintre noi, un mediu mai curat şi o economie circulară continuă, grație energiei oferite prin reciclare

deșeuri echipemante reciclare - AgroExpert.md

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt definite ca echipament electric și electronic pe care deţinătorul îl aruncă sau are intenţia ori obligaţia să îl arunce, inclusiv toate componentele, subansamblurile și produsele consumabile parte integrantă a echipamentelor în momentul în care acestea devin deșeuri.

DEEE-urile sunt privite ca o problemă gravă ca urmare a efectelor negative pe care le generează mediului și sănătății umane dacă nu sunt gestionate într-o manieră adecvată.

Deșeurile provenite de la aceste echipamente conțin o varietate de substanțe periculoase (metale grele – plumb, mercur, crom, cadmiu), nepericuloase, valoroase (aur, argint) sau rare.

Respectiv, ajungând la groapa de gunoi, aceste tipuri de deșeuri duc la poluarea componentelor de mediu: sol, apă aer.

Spre exemplu, tubul catodic al unui televizor poate polua aproximativ 50 m2 timp de 30 de ani, având în compoziție materiale precum: aluminiu, plumb, zinc, nichel, mangan, bariu sau cobalt. Frigiderele conțin cloro-fluoro-carburi (CFC), acestea fiind responsabile pentru deteriorarea stratului de ozon şi pentru reducerea capacităţii Pământului de a se proteja de razele nocive ale soarelui. Telefoanele conţin metale grele și metale rare. Dacă aceste echipamente ar fi incinerate, ar putea elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur şi 16 tone de cadmiu.

Efectele substanțelor periculoase asupra oamenilor din deșeurilor electrice și electronice sunt diverse.

Spre exemplu, mercurul provoacă probleme neurologice, dezvoltare precară la nivelul fetușilor și copiilor mici, tremur, schimbări emoționale, insomnie, dureri de cap, probleme renale și respiratorii, deces; cromul - bronșită, iritații cutanate, iritație respiratorie, afecțiuni rinichi, congestie pulmonară, edem; cadmiu - afecțiuni la plămâni, probleme rinichi, dificultăți cognitive.

Colectarea corectă şi responsabilă a DEEE-urilor înseamnă mai multă sănătate pentru fiecare dintre noi, un mediu mai curat şi o economie circulară continuă, grație energiei oferite prin reciclare.

La moment, Republica Moldova nu are capacități de valorificare a acestor tipuri de deșeuri. Totuși, în rezultatul implementării de către producătorii de EEE a mecanismului de responsabilitate extinsă a producătorilor (REP), s-au creat sisteme colective care colectează DEEE-uri și asigură gestionarea acestora până la etapa de reciclare și/sau valorificare, exportându-le la întreprinderi autorizate din afara țării.

Deșeurile colectate sunt duse către fabricile de reciclare. Aici, deșeurile sunt triate, existând instalații speciale pentru fiecare tip de deșeu. Ca un exemplu sunt televizoarele, care merg pe o anumită linie unde sunt dezasamblate. Este scos ecranul, este aspirată pulberea luminoforă, este scos tubul. În funcție de deșeu, fiecare merge pe o anumită instalație. E un proces care combină munca fizică, mecanică, cu cea automată. Substanțele poluante sunt neutralizate, aspirate și preluate. Mai apoi, în funcție de fracțiile care rezultă, ele sunt topite, mărunțite și predate către producătorii care le pot recupera și refolosi pentru alte produse.

Reciclarea DEEE-urilor rezultă cu beneficii economice şi pentru mediu, precum reducerea cantității de energie utilizată, şi a unor materii prime necesare fabricării noilor produse, dar şi reintroducerea în circuitul economic a unor importante cantităţi de materie primă. De asemenea, reciclarea DEEE-urilor are beneficii şi asupra mediului natural, cum sunt: reducerea cantităţii de deşeuri depozitate în gropile de gunoi, scăderea riscului de îmbolnăvire a oamenilor sau a animalelor, reducerea contaminării solurilor, aerului sau a apelor.

Spre exemplu, dintr-un frigider corect reciclat se pot recupera până la 93% din materiale. Anumite tipuri de plastic pot renaște ca instrumente muzicale, cutii, bare de protecție pentru mașini. Motoarele care conțin cupru furnizează materie primă secundară pentru cabluri, monede și noi motoare de aparate cum sunt frigidere, jucării, etc.

Urmare a intrării în vigoare a Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 212 din 07.03.2018, Agenția de Mediu (de comun cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și alte autorități) monitorizează și întreprind un șir de măsuri pentru implementarea actului normativ și a responsabilității extinse a producătorului de către producătorii de echipamente electrice și electronice.

De la intrarea în vigoare a Regulamentului menționat, au fost autorizate 5 sisteme colective care au preluat obligația implementării responsabilității extinse a producătorilor și acționează în numele producătorilor cu privire la gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

De asemenea, până la ziua de azi, în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorilor au fost înregistrați 202 operatori economici care s-au conformat prevederilor Legiii nr. 209/2016 privind deșeurile și Hotărârii Guvernului nr. 212/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, și care au aderat la unul din sistemele colective autorizate pentru desfășurarea activităților ce ţin de implementarea REP.

Este de menționat că, potrivit prevderilor pct. 17 subpct. 4) din Regulamentul prenotat, în scopul colectării separate a DEEE provenite de la gospodăriile particulare, producătorii care își onorează responsabilitatea extinsă a producătorului prin intermediul sistemelor colective, de comun acord cu autoritățile publice locale ale unităților administrativ-teritoriale, au obligația de a asigura existența și funcționarea a cel puțin unui punct de colectare a DEEE provenite de la gospodăriile particulare pentru localitățile cu un număr minim de 10 000 de locuitori. Pentru localitățile mai mici, colectarea DEEE se va efectua în cadrul campaniilor de colectare a DEEE, organizate semestrial de către serviciul de salubrizare.

Respectiv, rețeaua punctelor de colectare ale sistemelor colective autorizate, poate fi accesată și vizualizată pe următoarele link-uri:

 

 

 

 

 Potrivit rapoartelor sistemelor colective autorizate pentru gestionarea deșeurilor, ce au preluat obligația implementării responsabilității extinse a producătorilor și acționează în numele producătorilor cu privire la gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, au fost colectate următoarele cantități de DEEE-uri:

De către Agenția de Mediu au fost făcute mai multe instruiri cu producătorii de echipamente electrice și electronice, în care au fost prezentate prevederile cadrului legal și obligațiile acestora.

Agenția de Mediu este în continuă comunicare cu agenții economici ce au ca gen de activitate de comercializarea (inclusiv importul și plasarea pe piață) produselor supuse regimului de responsabilitate extinsă a producătorilor, astfel aducând la cunoștință cu privire la prevederile și obligațiile ce le au în conformitate cu actele normative ce reglementează responsabilitatea extinsă a producătorilor, inclusiv și pentru produsele de EEE.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!