Viticultorii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore în combaterea bolilor la vița de vie și asigurarea unor producții de calitate superioară. Corteva Agriscience vine în sprijinul acestora cu soluții inovatoare, precum Zorvec Vinabria pentru controlul manei și produsele Talendo și Karathane pentru prevenirea făinării. În plus, produsele Stoller și Symborg sunt special concepute pentru a optimiza dezvoltarea fiziologică a viței de vie, contribuind la obținerea unor recolte mai mari, chiar și în condiții climatice dificile.
În acest context, Corteva a organizat un seminar tehnic la Societatea Terra Vitis, unde s-au discutat soluțiile oferite de companie pentru combaterea principalelor boli la vița de vie și sporirea producției.
„Corteva oferă cele mai bune soluții pentru protecția viței de vie. Unul dintre aceste produse este Zorvec Vinabria, destinat pentru controlul manei viței de vie. De asemenea, produsele Karathane și Talendo sunt recunoscute pentru eficiența lor în prevenirea infecției de făinare”, a declarat Alexandru Neamțu, Key Account Manager pentru culturi speciale.
Pe lângă soluțiile pentru protecția viței de vie, Corteva Agriscience promovează și utilizarea produselor biologice care influențează pozitiv dezvoltarea fiziologică a plantelor.
„Produsele Stoller și Symborg au fost create pentru a maximiza potențialul productiv al viței de vie, rezultând în producții mai mari și de calitate superioară. Astfel, rezultatele din gospodăria Terra Vitis, unde am testat lotul demonstrativ, sunt mai bune decât în alte plantanții, doar că atunci când comparăm trebuie să luăm în considerare mai mulți factori precum istoricul și dibăcia fiecărui fermier”, a explicat Neamțu.
Viticultorul Petru Mihov, fondatorul Societății Terra Vitis din satul Burlacu, raionul Cahul, cultivă viță-de-vie de mai bine de 20 de ani. Momentele cele mai sensibile de dezvoltare a viței de vie sunt rezolvate cu produsele Corteva.
„Avem soiuri de masă pe o suprafață de 40 de hectare, dintre care 7 soiuri comerciale și o colecție de 197 de soiuri de pe tot globul pământesc. Pe lângă aceasta avem 140 de hectare de plantații multianuale, dintre care cireșe, pere, mere și struguri tehnici. Prima provocare în acest an a fost ieșirea nu chiar bună din iarnă, apoi a urmat seceta. Pe lângă acestea, mai sunt și altele: război, logistică, piețe și brațe de muncă. Vrem să facem o întreprindere durabilă, indiferent de condiții. Vrem să fim rezistenți la toate intemperiile și să obținem recoltă bogată. Fără irigare nu puteam discuta despre cantitatea și calitatea strugurilor. Astfel, am instalat o stație de pompare a apei și un sistem de irigare. AM optat și pentru plasă antigrindină și pelicula antiploaie”, povestește viticultorul Petru Mihov.
Andrei Doru, Category Marketing Manager Fungicide, Insecticide, a subliniat importanța colaborării strânse cu fermierii pentru a dezvolta produse care răspund cu adevărat nevoilor acestora.
„Corteva este o companie specializată pe partea de protecția culturilor și avem un portofoliu foarte bun în ceea ce privește protecția culturilor de viță de vie. Portofoliul nu este unul foarte vast, dar se adresează problemelor principale ale fermierilor. Atfel, venim cu soluții unice. De exemplu Zorvec, este o moleculă patentată, care reprezintă etalonul în combaterea manei, fie că vorbim de viță de vie, cartofi sau floarea soarelui. Pe partea de protecție a culturilor împotriva făinării avem Talendo, care la momentul acesta este una din cele mai eficiente soluții atunci când ne luptăm cu făinarea, chiar și în condiții de presiune ridicată. Este o adevărată plăcere să ne aflăm în jurul fermierilor, pentru că în momentul în care vrei să dezvolți produse bune, nu poți să faci asta dacă nu cunoști problemele cu care fermierii se confruntă. Acest schimb de experiență ne ajută să avem o viziune mai precisă asupra produselor de care au nevoie fermierii în lupta cu bolile la viță de vie”, a susținut Andrei Doru.
Totodată, în cadrul evenimentului, experții Corteva au subliniat importanța adaptării la schimbările climatice, în special, în contextul secetei severe cu care se confruntă viticultorii din Republica Moldova.
„Toate produsele sunt testate și sunt adaptate în funcție de condițiile climatice. Principala provocare cu care s-au confruntat viticultorii este seceta. Acum testăm un produs care a demonstrat capacitatea de a reduce temperatura plantei cu 7 grade. Aceasta înseamnă că oferim o șansă plantei să fructifice”, a precizat Adrian Ionescu, Category Marketing Manager pentru Fungicide, Insecticide & Biologicals.