În Republica Moldova, comercializarea bucatelor pregătite în condițiile de casă nu este reglementată prin lege. Potrivit producătorilor, acest lucru are un impact negativ asupra activității lor, întrucât de multe ori nu reușesc să vândă toate produsele la timp. La acest subiect, co-fondatoarea Asociației EcoLocal Tamara Șchiopu ne-a spus că în ciuda unor eforturi de a colabora cu autoritățile, problema a rămas nesoluționată. Deși anterior a fost simplificat procesul de eliberare a actelor permisive din domeniul siguranței alimentelor, inclusiv pentru micii producători, producătorii artizanali și pensiunile turistice, aceste modificări nu vizează și comerțul bucatelor pregătite în condiții de casă.
Co-fondatoarea Asociației EcoLocal, Tamara Șchiopu, a evidențiat că deși mulți producători vând bucatele pregătite în condiții de casă, acest lucru este considerat ilegal. Astfel, producătorii au dreptul să vândă produsele proaspete, dar nu procesate în condiții de casă.
„Un producător agricol mic are o gospodărie țărănească și crește legume din semințe proprii pe care le vinde. Ca orice producător agricol el are surplus de produse care nu se vând la timp. Ce poate să facă? Să le proceseze: să facă suc, conserve, ghiveciuri, magiun, să le congeleze etc. Totuși, el nu are o secție de procesare, pentru că are cantități mici. Din moment ce producătorul procesează produsele acasă și le vinde, el face un lucru ilegal”, explică aceasta.
Tamara Șchiopu consideră că problema cea mare în Republica Moldova este că siguranța alimentară nu este privită în baza riscurilor ce prezintă o bucătărie, dar în baza legii și atât.
„Dacă o femeie face două torturi pe săptămână acasă, dar o fabrică face zece mii de torturi pe săptămână, unde este riscul mai mare? Bineînțeles că în linia de producere, unde se fac zece mii și nu acolo unde se fac două torturi, pentru că acestea chiar dacă vor fi contaminate, paguba o să fie foarte mică. Iată pe principiul acesta se analizează riscurile și nu pur și simplu că e tort, are cremă, ouă și e riscant”, a susținut femeia.
Încercări nereușite de colaborare între producători și autorități
În ciuda eforturilor co-fondatoarei Asociației EcoLocal de a aduce această problemă în atenția autorităților, situația rămâne neschimbată. În continuare, producătorii casnici din Moldova se confruntă cu dificultăți în vânzarea produselor în condiții legale.
„Până acum am cooperat cu autoritățile, am răspuns la toate invitațiile lor de a comenta, de a veni cu propuneri de modificare, de a participa la ședințele grupurilor de lucru. Totuși, condiția de a permite producătorilor casnici să vândă legal și să nu se ascundă pe online, prin mașini proprii și stres, nu a fost auzită și rezolvată. De fiecare dată autoritățile ne-au spus că înțeleg situația, dar poate pe viitor o să schimbe ceva. Ei nu au o poziție coerentă, ba zic că producătorii nu sunt pregătiți, ba zic că ei nu-s pregătiți”, precizează Tamara Șchiopu.
Republica Moldova pare să rămână în urmă în ceea ce privește oferirea unui cadru legal pentru comercializarea bucatelor în condiții de casă. Autoritățile nu au reușit încă să găsească soluții pentru această problemă, care afectează producătorii.
„La întâlnirile cu autoritățile, aceștia spuneau că motivul pentru care nu au încadrat produsele de casă în reglementările curente este pentru că le e frică că acestea nu se vor conforma siguranței alimentelor. Consider că, de fapt, ei nu sunt pregătiți să absoarbă un număr mare de potențiali producători casnici care ar dori să se înregistreze și să poată vinde legal. Deci, au hotărât pur și simplu să-i lase în afara legii, decât să-și ajusteze procedurile și sistemele interne”, a opiniat femeia.
Ce spun autoritățile
Contactată de AGROEXPERT, șefa direcției siguranța produselor alimentare de origine nonanimală, din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Marina Dintiu, a menționat că încă nu sunt pregătiți pentru a legifera comerțul bucatelor gătite în condițiile de casă.
Prin urmare, autoritățile ezită să adopte anumite soluții, lăsând producătorii casnici într-o zonă legală ambiguă. Chiar dacă iau măsuri în domeniul siguranței alimentare, acestea nu vizează comerțul bucatelor pregătite în condiții de casă. Recent au aprobat un proiect de lege ce constă în optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentară simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică.
Pe 18 octombrie, membrii Comisiei administrație publică și dezvoltare regională au aprobat raportul la proiectul de lege, iar pe 26 octombrie, a fost susținut în prima lectură cu votul a 57 de deputați.
„Aceste modificări nu vizează și comerțul bucatelor pregătite în condiții de casă, dar se referă doar la micii producători care dețin o mică secție de producere. Pentru condițiile de casă, încă nu suntem pregătiți”, precizează șefa direcției siguranța produselor alimentare de origine nonanimală din cadrul ANSA, Marina Dintiu.
Propuneri pentru reglementarea activității producătorilor casnici
În timp ce alte țări au implementat soluții pentru producătorii casnici, Republica Moldova pare să ezite să facă schimbări semnificative în acest sens. Astfel, co-fondatoarea EcoLocal, Tamara Șchiopu, propune soluții bazate pe practicile din UE unde producătorii casnici pot să-și înregistreze bucătăriile proprii și să vândă produsele în siguranță.
„Soluțiile sunt pretutindeni, începând cu Uniunea Europeană. Nici nu trebuie să le inventăm. De exemplu în Marea Britanie, Franța, America orice gospodină poate să-și înregistreze bucătăria proprie fără a o declara ca spațiu comercial. Eu trăiesc în Anglia și bucătăria mea este înregistrată, verificată și am dreptul să vând produse pregătite acasă”, afirmă aceasta.
Totodată, ea a venit cu propunerea de a instrui producătorii în domeniul siguranței alimentare și, ulterior, participanții să obțină un certificat care să adeverească acest fapt și pe baza căruia vor putea să-și vândă produsele pe propria răspundere.
„Producătorii casnici trebuie să aibă acces la o instruire cu privire la siguranța alimentară. Aceasta trebuie să fie una online, ieftină sau gratis. După ce au trecut instruirea, producătorii trebuie să obțină un certificat care să adeverească acest fapt. Ulterior, dacă ANSA nu are atâția inspectori care să-i verifice pe toți, atunci producătorii vor putea să-și vândă produsele prin declarația pe propria răspundere, care este deja legiferată în legea despre comerțul intern. Aceste acțiuni le aplicăm de șase ani de când am lansat piața EcoLocal”, specifică Tamara Șchiopu.