Prețuri și Tendințe

Comerțul cu îngrășăminte minerale: Ce factori au influențat prețurile

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
îngrășăminte minerale prețuri - agroexpert.md

Prețurile mondiale la îngrășăminte în perioada 2021-2023 au fost influențate de diverși factori, cum ar fi: restricțiile COVID, criza energetică, războiul din Ucraina și oprirea fabricilor de producție a îngrășămintelor, etc. Potrivit expertului Iurie Rija, prețurile pentru materiile prime fosfatice, în special sulf și amoniac, au crescut semnificativ în anul 2021, deoarece activitatea uzinelor chimice a fost redusă din cauza restricțiilor impuse de COVID-19, ceea ce a limitat aprovizionarea.

În plus, costul materiilor prime pentru uree și nitrat de amoniu a crescut, după creșterea prețurilor gazului natural de la începutul anului 2021 până în aprilie 2022, atingând un nivel record. Prețurile îngrășămintelor au crescut semnificativ în cursul anului trecut, dar către sfârșitul anului 2022 s-au înregistrat mici scăderi.

„În special, odată cu începutul războiului din Ucraina, căile logistice pentru importul de îngrășăminte minerale din Federația Rusă, care erau operate pe cale ferată, au fost redirecționate către România prin Marea Neagră, apoi livrate în Moldova din portul Constanța/Galați cu camioane sau barje în portul Giurgiulești. Acest lucru a dus la dificultăți în logistică, întârzieri în termenele de livrare, întârzieri în plată, creșterea costurilor de import, întârzieri în utilizare, neplata de către cumpărători, diferențe de curs valutar, etc”, susține expertul.

Perioada anilor 2022- 2023 a fost o adevărată provocare atât pentru importatori de îngrășăminte în R. Moldova, cât și pentru fermieri.

„Totodată, creșterea prețurilor a determinat fermierii să aplice fertilizanți în cantități mai mici, îngrășămintele minerale fiind prima poziție care cade sub incidență când se dorește să se facă economii la hectar. Dacă agricultorii din R. Moldova ar respecta normele necesare pentru aplicarea îngrășămintelor, asta ar contribui la obținerea unei recolte mult mai bogate. În condițiile climaterice ale țării, adesea se înregistrează perioade de secetă, iar din acest motiv agricultorii aplică foarte puține îngrășăminte minerale (deoarece nu este eficient să fertilizezi solul în timpul secetei, deoarece îngrășămintele nu își fac efectul și azotul migrează), iar cea mai mare piedică este că în perioada 2020-2023, îngrășămintele minerale au fost extrem de scumpe pe piețele internaționale și în Republica Moldova, ceea ce a limitat semnificativ utilizarea lor în câmp”, punctează Iurie Rija.

De asemenea, fermierii folosesc îngrășăminte foliare, care contribuie totuși la dezvoltarea nutrițională a plantelor, dar în cantități nesemnificative și doar pentru a scoate plantele din stres.

„Ideal, necesarul pe piață pentru îngrășămintele minerale este estimat la 483 de mii de tone, dar fermierii din Republica Moldova se descurcă doar cu 20-50% din cantitatea necesară în funcție de an (condiții climatice și în primul rând precipitații). În structura pieței, îngrășămintele azotoase au cea mai mare pondere, cu 37% carbamid, 28% NPK, 26% - nitrat de amoniu”, punctează expertul.

În total, în anul 2022 au fost definitiv importate în Moldova 159 de mii de tone de îngrășăminte minerale, ceea ce reprezintă 32% din necesar. În perioada 1 ianuarie- 7 decembrie 2023, au fost aduse în Moldova 238 de mii de tone, sau 50% din necesar.

Iurie Rija subliniază că acest lucru indică faptul că cererea la îngrășăminte a cunoscut o revigorare în 2023 după declinul din 2022, cu toate că suntem încă departe de a utiliza cantitativ pe deplin norma de fertilizare conform fișelor tehnice.

Creșterea cererii la îngrășăminte în 2023 era una așteptată, odată cu scăderea continuă a prețurilor la scară globală. Spre exemplu, săptămâna aceasta, la nivel internațional, prețurile ureei și la amoniac au scăzut în timp ce prețurile pentru fosfați au rămas stabile

În regiunea Orientului Mijlociu urea se tranzacționează la 310 dolari/tona FOB, în SUA și Brazilia scăderea a constituit  aproximativ 15 dolari/tona - până la 320 de dolari/tona. Prețurile amoniacului au scăzut mai accentuat - în Maroc la 520 de dolari/tona CFR Maroc, iar furnizorii ruși au acceptat netback-uri mai mici pentru piețele din America de Nord și Sud.

Expertul mai susține că vânzătorii au avut dificultăți în a găsi cereri din partea utilizatorilor finali.

În ceea ce privește fosfații, activitatea s-a concentrat în jurul Indiei și Pakistanului, dar prețurile au rămas în mare parte stabile. Un importator indian a cumpărat 55.000 de tone în condiții DAP Maroc la mijlocul a 590 de dolari/tona. În timp ce un importator din Pakistan a luat 25.000 de tone în condiții DAP Pakistan la mijlocul a 620 de dolari/tona.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!