Știri din Moldova

Compensații pentru motorină. De unde sunt fermierii care au încasat cei mai mulți bani

fermieri motorina - AgorExpert.md

Agenția Intervenție și Plăți în Agricultură susține că pentru compensarea accizei la motorină fermierilor le-au fost debursate 21,1 mil. de lei.

Pentru sectorul vegetal au fost debursați 19,8 mil. de lei, iar  pentru cel zootehnic 1,2 mil. de lei.

Cele mai multe cereri pentru solicitarea compensației la motorină au fost depuse de  producătorii agricoli din raioanele: Edineț – 115 cereri, Comrat – 113 cereri, Rîșcani – 103 cereri, Cahul și Fălești – 98 cereri (fiecare), Glodeni și Hîncești – 93 cereri (fiecare). Însă cei mai mulți bani au fost acordați fermierilor din Găgăuzia – 5,58 mil. de lei, Rîșcani – cu 3,47 mil. de lei, Fălești  –2,92 de mil. de lei, Drochia – cu 2,84 mil. de lei și Edineț – cu 2,74 mil. de lei.

Potrivit regulamentului, solicitanții de compensații pot depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru. Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 mii de lei anual, dublu față de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici și mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe cca 800 ha.

Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atât în plan internațional cât și național. Sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

După scumpirea galopantă a carburanților, autoritățile anunțase că compensează 30%. Fermierii s-au arătat nemulțumiți și au ieșit la proteste în mai multe raioane ale țării. Aceștia au avut întâlniri cu președintele Comisiei agricultură, Vladimir Bolea și i-au înaintat propunerile. Printre cele mai importante se numărau reluarea exporturilor de grâu și compensarea 100% a accizei la motorină.

Totodată, fermierii au cerut instituirea stării de urgență în agricultură urmare a secetei care a afectat culturile agricultorilor. Până în prezent, autoritățile nu au venit cu o reacție.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!