Cotaţia petrolului a crescut luni cu peste trei dolari, după ce Irakul a oprit exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, în timp ce anunţul First Citizens BancShares Inc privind achiziţionarea depozitelor şi împrumuturilor Silicon Valley Bank (SVB) a atenuat temerile că turbulenţele de pe pieţele financiare vor afecta economia şi vor reduce cererea, transmite Reuters.
Luni, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 5,1%, până la 72,81 dolari. Echivalentul european, ţiţeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai, a urcat cu 4,2%, până la 78,12 dolari per baril. Este cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni pentru ambele cotaţii.
Săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei WTI a crescut cu 3,8%, iar cotaţia barilului de ţiţei Brent cu 2,8%, pe fondul atenuării îngrijorărilor privind sectorul bancar global.
Preţurile au crescut în urma deciziei Irakului de a opri sâmbătă exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, după ce Bagdadul a câştigat un arbitraj împotriva Turciei. Exporturile reprezentau aproximativ 0,5% din livrările globale de petrol, sau 450.000 de barili pe zi (bpd).
Pierderea livrărilor de petrol din Kurdistan ar putea compensa impactul producţiei Rusiei, a apreciat John Kilduff, de la Again Capital LLC în New York.
"Cotaţia petrolului este în creştere, extinzând avansul de săptămâna trecută, investitorii apreciind eforturile autorităţilor de a calma îngrijorările privind sectorul bancar global", a afirmat Fiona Cincotta, analist la City Index.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova este aproape de a-şi îndeplini obiectivul de a reduce producţia de ţiţei cu 500.000 bpd, la aproximativ 9,5 milioane bpd. De asemenea, importurile Chinei de ţiţei ar urma să crească cu 6,2% în 2023, la 540 milioane tone, conform previziunilor China National Petroleum Corp.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!