Moldova

Crearea camerelor agricole: Suport pentru fermieri sau colectivizare forțată

Author: Lidia Danila
Crearea camerelor agricole - agroexpert.md

În Republica Moldova ar putea fi create camere agricole - un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Paralel, Asociația „Forța Fermierilor” și-a arătat dezacordul cu privire la proiectul legii.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, proiectul este conceput pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.

În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale. 

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, consideră că proiectul de lege este un model revoluționar de modernizare a agriculturii în Republica Moldova, pe dimensiunea asocierii.

„Crearea camerelor agricole înseamnă stoparea distrugerii, nimicirii și degradării agriculturii din țară și procesului de creștere și dezvoltare. Am văzut cum este agricultura în statele unde sunt asociații, camere agricole și există cooperative și relații profesioniste între agricultori. Proiectul de lege este în totalitate inspirat din Austria. A fost efectuată o deplasare de către Ministerul Agriculturii și asociațiile de profil, iar agricultorii din Moldova care au participat la vizită au conștientizat importanța acestui gen de asociere”, a susținut Bolea, în cadrul unui briefing de presă.

De cealaltă parte, Asociația „Forța Fermierilor” și-a arătat „categoric și conceptual” dezacordul la proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole.

„Acest document de-facto prevede asociere forțată a fermierilor și ingerință directă a autorităților statale în procesul constituirii camerelor agricole. Chiar dacă ministerul agriculturii încearcă să camufleze «colectivizarea» silită a agricultorilor sub formă de persoană juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor organizații necomerciale ale agricultorilor din toată țara cu obligarea tuturor fermierilor să devină membrii acestora. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va convoca adunarea generală a camerelor agricole regionale pentru alegerea organelor de conducere ale acestora. Organizația noastră nu are nimic împotriva apariției camerelor agricole ca încă o formă de asociere benevolă a producătorilor agricoli. Dar în redacția propusă proiectul de lege contravine flagrant art. 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 41 din Constituția RM, care au consacrat dreptul fundamental la liberă asociere. În general, este foarte ciudat și periculos ca în plin proces de integrare europeană autoritățile abilitate propun un proiect de lege, care constrânge vădit drepturile fundamentale ale omului. Nu avem altă explicație decât ideea fixă a ministrului actual al agriculturii de a distruge mai multe asociații de agricultori și de a crea un sistem de organizații ale fermierilor, subordonate ministerului”, se arată într-o notă de presă emisă de Asociație.

Legea urmează să fie aprobată de Parlament. 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!