Știri din Moldova

Crearea hibrizilor autohtoni de porumb: Contribuția cercetării în agricultură

Author: AgroExpert
Crearea hibrizilor autohtoni de porumb contribuția cercetării - agroexpert.md

La Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” s-au adunat, astăzi, producători, exportatori, amelioratori și savanți, pentru a celebra Ziua Porumbului. Evenimentul are ca scop să promoveze cultura porumbului, să evidențieze reușitele cercetătorilor și perspectivele hibrizilor autohtoni.

Prezent la eveniment, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Andrian Digolean a menționat importanța institutului în procesul de creare a hibrizilor de porumb adaptați la condițiile climaterice din fiecare zonă a țării.

„Cultura porumbului poate fi extrem de profitabilă dacă sunt respectate anumite particularități. Fără hibrizi performanți și fără tehnologii avansate de protecție a acestei culturi, adică fără cercetare și știință, nu vom putea obține recolte bogate. Îmbunătățirea aspectelor tehnologice de cultivare a porumbului în contextul schimbărilor climatice este una din direcțiile de bază de cercetare ale Institutului, care are ca scop final să ajute agricultorii din Republica Moldova să obțină recolte de porumb calitative și productivitate sporită”, a menționat Andrian Digolean.

Oficialul a mai subliniat că prin politicile de subvenționare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține instituțiile de învățământ și de cercetare din domeniul agroindustrial. Aceasta pentru a dezvolta și moderniza baza tehnico-materială, de a stimula inovarea, transferul de cunoștințe și formarea profesională.

Directorul Institutului, Anatolie Spivacenco, a vorbit despre sarcinile care îi revin unicei instituții științifice cu ciclul deplin de selecție din țară care se ocupă cu producerea semințelor hibride de porumb.

„Culturile cerealiere din Republica Moldova sunt cultivate pe o suprafață de 1 milion 280 de mii de hectare. Anual, porumbul ocupă o suprafață de circa 500 de mii de hectare. Pentru ca porumbul să aibă viitor în țara noastră este necesar să schimbăm abordările, tehnologiile și să ne adaptăm la schimbările climatice. Pe piața noastră sunt semințe de la majoritatea companiilor din lume. Ne confruntăm cu o concurență acerbă, iar prerogativa noastră este ca materialul semincer să se evidențieze prin calitate și productivitate. În medie, în fiecare an, în țară sunt importate circa 4.300 de tone de semințe de porumb. Cantitatea de semințe necesară la suprafața de circa 500 de mii de hecatre constituie în jur de 9.500 de tone. Astfel, aproximativ 5 mii de tone de semințe de porumb însămânțate de agricultorii noștri sunt marca „Porumbeni”. Noi producem o gamă largă de hibrizi, potriviți atât pentru condițiile țării noastre, cât și pentru destinații de export”, a menționat Anatolie Spivacenco.

Potrivit savanților, crearea și implementarea în producere a unui hibrid nou de porumb este un proces de lungă durată care necesită 16-18 ani.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!