Zootehnie

Creșterea fazanilor în gospodării: Cum să începeți

Author: AgroExpert
creșterea fazanilor - agroexpert.md

Creșterea fazanilor în gospodării este o activitate pe care o puteți începe, mai ales dacă aveți deja experiență cu găinile. La fel de bine, acest hobby poate ajunge și o afacere, daca aveți locul necesar pentru a înmulți fazanii și, firește, beneficiați de o piață de desfacere bună.

Fazanul este o pasăre care se hrănește cu gândacul de Colorado. Astfel, întreținerea fazanilor, cu aripi tăiate, pe terenurile agricole cultivate cu cartof, va ajuta la diminuarea acestui dăunător.

Pentru creșterea fazanilor veți avea nevoie să construiți o volieră, formată dintr-o carcasă din lemn, pe care se va întinde o plasă din împletitură de sârmă, cu dimensiunea ochiului de 1,5×1,5 cm. Într-un capăt al volierei se va amplasa un spațiu de întreținere a păsărilor, construit din lemn, care în perioada rece a anului va asigura adăpost cald păsărilor. Se recomandă iluminare artificială pe timpul nopții și căldură pentru păsările tinere.

Procurarea păsărilor și modul de creștere

Două dintre rasele de fazani utilizate în creștere, atât în sistem gospodăresc, dar mai ales în cadrul unei micro-ferme sunt fazanul Auriu și cel Vânătoresc, scrie cultivaprofitabil.

În cazul în care doriți să începeți o afacere cu fazani atunci veți avea nevoie să procurați circa 28 de fazani (20 de femele, 8 masculi). Achiziția este bine să se facă în perioada de toamna. Astfel, iarna păsările se vor obișnui cu noul mediu de creștere.

Hrănirea fazanilor

Creșterea fazanilor în gospodarii ar fi bine să se realizeze după o perioadă de carantină – circa o luna – pentru păsări. În prima săptămână a carantinei se va supraveghea alimentația păsărilor, care va fi formată din cereale – boabe întregi și crupe. Dacă apar anumite probleme se va discuta cu medicul veterinar.

Ulterior, nutriția fazanilor va fi destul de variată. Furajele ar trebui să conțină minim 20% proteine, 1,7% calciu si 0,9% fosfor. Se vor folosi furaje cerealiere, suculente, animaliere, șroturi și premixuri. Trecerea de la un tip de furaj la altul se va face treptat.

Este important să le dăm fazanilor, după primele 2 săptămâni de viață, furaje verzi precum salată, sfeclă furajeră, cât și diverse insecte, larve, furnici. Apoi, se poate alterna și cu cerealele. În perioada de toamna-iarnă păsările consumă mai puține furaje decât în perioada de primăvară-vară. Astfel, în perioada primăvară-vară un faza matur consumă în medie 80 de grame de furaje, iar în perioada de toamnă - iarnă 75 de grame.

Fazanii trebuie hrăniți de 2 ori pe zi: dimineața cu furaje moi, iar în a doua jumătate a zilei cu amestecuri de cereale. Daca se poate, se vor da suplimentar și câteva fructe de zmeură, agriș, merișor, afine, cătină.

Fazanii masculi ajung la o greutate de 1 – 1,8 kilograme, iar femelele in jur de 0,8 kg.

Îngrijirea puilor de fazan

În primele 3 luni, tineretul va fi adăpat cu ceai de mușețel. Puii de fazan se vor hrăni cu ouă fierte de găină în amestec cu verdeață tăiată mărunt. Peste 5 zile vor primi în hrană casă de grâu fiartă pe lapte. Peste 8 zile, în hrană se poate adăuga tărâța (0,3 grame).

După o lună de creștere tineretul primește în hrană crupe mărunte de grâu și ovăz, iar apoi cu luna a doua se pot da și boabe de cereale întregi. Păsările în permanență vor primi multă verdeață, de calitate căreia depinde, în mare măsură, calitatea cârnii de fazan și gustul acesteia.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!