La dispoziția consumatorilor sunt o multitudine de produse de post, care pot înlocui alimentele de proveniență animală. Totuși, potrivit specialiștilor, produsele alimentare de post nu întotdeauna sunt și sănătoase, mai ales în cazul în care conțin ingrediente de calitate inferioară sau sunt suprasaturate de aditivi alimentari.
În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să citească eticheta și să aleagă responsabil produsele alimentare pentru consum, venind cu recomandări importante.
Din analiza etichetelor, ANSA constată că cei mai utilizați aditivi în produsele alimentare din comerț sunt: potențatori de aromă – substanțe care ameliorează gustul și/sau mirosul existent al unui produs alimentar. În această categorie se include acidul glutamic și sărurile lui, monoglutamatul de sodiu.Alți aditivi utilizați în produsele alimentare sunt stabilizatorii - substanțe care, adăugate într-un produs alimentar, fac posibilă menținerea stării fizice/chimice a acestuia și conservanți - substanțe care prelungesc durata de stabilitate la depozitarea produselor alimentare. Se utilizează frecvent în alimente pentru a stopa creșterea drojdiilor și mucegaiurilor, însă pot provoca efecte negative asupra sănătății consumatorilor.
De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii:
- Să citească cu atenție eticheta și să aleagă responsabil produsul alimentar care urmează să îl procure, iar produsele suprasaturate de aditivi alimentari și grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate trebuie alese cu moderație;
- Să cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate sanitar-veterinar sau înregistrate oficial de ANSA;
- Să verifice cu atenție termenul de valabilitate al produselor;
- Atenție deosebită asupra ambalajului produselor alimentare. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt - să se evite achiziționarea produsului!
- Să verifice respectarea condițiilor de păstrare în magazine, specificate pe etichetă de producător, în special temperatura. Să evite procurarea alimentelor care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea recomandată. După achiziție, să se respecte și la domiciliu condițiile de depozitare;
- Să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba, în mod justificat, neconformitatea unui produs.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!