Moldova

Cum să alegi structura optimă pentru perdelele forestiere

Author: AgroExpert
perdele forestiere construcție - agroexpert.md

Un hectar de perdele forestiere protejează și influențează favorabil circa 25 - 30 de hectare de teren agricol. Eficacitatea perdelelor forestiere depinde de structura lor: înălțimea, densitatea, numărul de rânduri, compoziția, orientarea, continuitatea. Informațiile se conțin într-o broșură elaborată de Dumitru Galupa (ICAS) și Gabriela Isac (AO EcoVisio).

Înălțimea perdelei forestiere este cel mai important factor care determină mărimea suprafeței protejate din fața și spatele perdelei.

În partea expusă a perdelei forestiere reducerea vitezei vântului se constată de la o distanță de 2-5 ori înălțimea perdelei (2H-5H). În partea de sub vânt (din spatele perdelei forestiere) scăderea vitezei vântului se produce până la 20-30H.

În cazul unei rețele de perdele forestiere, când vântul trece peste mai multe perdele consecutive, s-a constatat o scădere continuă a vitezei vântului. Astfel, se recomandă ca perdelele să constituie 4-6% din suprafața totală a câmpului – amplasate la margine și în interiorul livezilor.

Citește și: Perdele forestiere - o necesitate pentru agricultorii moldoveni. Care sunt beneficiile

Distanța maximă între perdelele principale e de dorit să fie până la 500 m, iar cele secundare (perpendiculare) la distanțe maxime de 1.000 m sau pe marginea câmpurilor. În cazul prezenței eroziunii eoliane distanța dintre perdelele principale va fi de 200 m.

Pentru protecția solurilor supuse eroziunii prin apă distanța dintre perdelele principale în funcție de panta terenului vor fi:

  • pantă sub 6% - 300 m;
  • pantă între 6 - 10% - 200 m;
  • pantă între 11 - 15% - 150 m;
  • pantă peste 15% - 100 m.

Orientarea. Cele mai eficiente perdele sunt cele orientate în unghi drept față de vântul predominant. Scopul și forma fiecărui tip de perdea sunt unice, astfel că orientarea acesteia depinde de obiectivele pe care urmează să le îndeplinească.

Densitatea perdelei forestiere este determinată de numărul de rânduri, distanța dintre arbori și speciile care o constituie. Creșterea numărului de rânduri ale perdelei sau plantarea puieților la distanțe mici pe rând crește densitatea perdelei și asigură o piedică mai solidă împotriva vântului, însă distanța lor de influență este mai scurtă. Așadar cea mai bună variantă pentru livezi sunt totuși perdele de tip penetrabile sau semipenetrabile.

Te-ar putea interesa și: Perdele forestiere - soluția unui agricultor din Ștefan - Vodă pentru o recoltă bogată

Perdelele pe marginea livezilor se recomandă a fi create din 3 - 5 rânduri schema plantării 3x2 m. În jurul livezilor mai mari de 100 ha se plantează perdele forestiere impenetrabile, iar în interior din 2-3 rânduri penetrabile ca alei. Livezile de nuci au nevoie de un sistem de perdele forestiere de protecție contra vânturilor. În jurul livezilor se plantează arbori în 2-3 rânduri, iar în interior de-a lungul drumurilor și parcelelor 1-2 rânduri, schemele tot 3x2 m.

Lățimea perdelelor forestiere de protecție principale va fi de 7,5 m, iar a celor secundare - 4,5 m. Pentru scopuri antierozionale, lățimea perdelelor principale va fi 15 - 20 m, pentru protecția malurilor și digurilor - 10-50 m.

Află mai multe despre: Perdelele forestiere: Ce specii sunt recomandate

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!