⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!
În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu o serie de recomandări necesare pentru a evita produsele neconforme, dar și risipa alimentară, care a devenit o problemă majoră, la nivel mondial.
Specialiștii ANSA recomandă procurarea produselor alimentare doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate, care au fost supuse expertizei sanitar-veterinare a ANSA și evitarea produselor alimentare vândute de persoane și din locuri neautorizate, precum străzi sau portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.
„Acest comerciant nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casa, cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform”, explică aceștia.
În acest sens, ANSA recomandă cetățenilor:
- Să verifice aspectului exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
- Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar;
- Carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider;
- Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate;
- Să se citească corect eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene;
- În unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
- La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.
- Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj;
- Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă. Potrivit acesteia, în Republica Moldova, anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi, aproximativ 170 de kilograme de mâncare (în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe și legume), iar în perioada sărbătorilor, cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare decât în zilele obișnuite.
Pentru a diminua acest fenomen, inspectorii recomandă planificarea zilnică a meselor, utilizarea surplusului de produse de la prepararea meselor anterioare, utilizarea caserolele pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatele gătite în plus și depozitarea alimentelor în mod corespunzător (conform indicațiilor de pe etichete). Totodată, cetățenii sunt îndrumați să servească mai puțin în farfurie, să meargă la magazin sau la piață cu lista de cumpărături pregătită în prealabil, să transforme deșeurilor alimentare în compost (dacă este posibil), iar produsele aflate la reduceri sau aproape de atingerea datei durabilității minimale, să le achiziționeze doar cu condiția că acestea vor fi utilizate cât mai curând posibil.
„Fiecare dintre noi avem un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos”, conchide ANSA.