În sezonul agricol 2023-2024 în R. Moldova a fost colectată o recoltă de floarea-soarelui de 726 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, volumul încadrându-se în normativul mediu pe ultimii 10 ani. Exporturile de floarea-soarelui în perioada iulie 2023 - martie 2024 au constituit 362,3 mii de tone, iar ulei a fost exportat 186,5 mii de tone. Volumul de floarea-soarelui rămas în țară acesta se include în intervalul de 80 mii tone - partea R. Moldova, și 130-140 mii tone - partea R. Moldova și Transnistria. Potrivit expertului Iuire Rija, așa sezon cu volum mic rămas la începutul lunii aprilie demult nu a fost.
„Totuși, pentru estimarea stocului de semințe de floarea soarelui rămas în R. Moldova, este necesar de urmărit recolta globală a acesteia nu doar din datele statisticii oficiale ale țării, dar și informația care există pentru teritoriul din stânga Nistrului, întrucât volumul de floare și ulei exportat este prezentat într-un singur sistem de date pentru companiile din ambele maluri ale Nistrului”, susține expertul.
Astfel, în Transnistria în acest sezon au fost recoltate 99 mii tone de semințe de floarea soarelui, ce adăgat la cifra din R. Moldova formează un volum total de 825 mii tone de recoltă.
„Dacă e să convertim exporturile de semințe de floarea soarelui și ulei în materie primă pură, atunci în perioada iulie 2023 - martie 2024, din țară a părăsit un volum total de 786,1 mii de tone de cultură oleaginoasă. Această cifră depășește cu 25,7% rezultatul din perioada analogică a sezonului trecut. Este adevărat că, pe parcursul a ultimilor 10 ani așa volum record cum în sezonul curent niciodată nu a fost exportat”, punctează Rija.
Una din cauze este determinată de creșterea exporturilor de ulei de floarea-soarelui, pe fundalul majorării capacităților de procesare a fabricilor din Bălți (1.200 de tone/zi) și Giurgiulești (700 de tone/zi). Un alt motiv este activizarea exporturilor de floarea-soarelui în ultimele două luni: în februarie 2024 - 71,3 mii de tone, în martie 2024 - 53,1 mii de tone.
„Ca efect al creșterii exporturilor de floarea-soarelui și ulei, rezultă un fenomen firesc- reducerea stoculurilor de floare-soarelui rămase în R. Moldova. Astfel, din cele 786, 1 mii tone de floarea-soarelui ieșite per total, 742,9 mii tone sunt colectate din partea R. Moldova, restul (43,2 mii tone)- din Transnistria. Dacă să estimăm volumul de floarea-soarelui rămas în țară acesta se include în intervalul de 80 mii tone- partea R. Moldova, și 130-140 mii tone- partea R. Moldova și Transnistria. Așa sezon cu volum mic rămas la începutul lunii aprilie demult nu a fost”, mai spune expertul.
Cantitatea mică de floarea - soarelui rămasă în țară, în baza principiilor macroeconomice, determină revizuirea prețului de ofertă în direcția majorării, fapt împins de necesarul cererii.
„Astfel, holdingul Transoil a majorat marți, pe 2 aprilie, prețul de achiziție pentru floarea-soarelui cu 4,4 %, până la 7.050 de lei/t după ce a fost constatată insuficiența stocurilor în țară. Un potențial de creștere, pe termen scurt, era prevăzut încă cu 2 săptămâni în urmă, fapt de care au fost anunțați agricultorii. În opinia subiectivă, prețul de la moment nu este maximal, rezerva fiind de 100- 500 de lei/tonă. Din punct de vedere tactic, traiderul poate negocia un preț mai mare, în dependență de volum și termeni de achitare”, este de părere Iurie Rija.
Ce ține de compararea prețului în Bazinul Mării Negre, scumpirile au început din luna martie - în Constanța de la 405 euro/t (pe 6 martie) la 430 euro/t (3 aprilie). Procesatorul din Galați „Prutul” a ridicat prețul la 405 dolari/t (la începutul lunii martie prețul oferit era de 385 dolri/t), iar cel din Slobozia „Expur Groupe” - la 410 dolari/t. În porturile Reni/Izmail majorarea a fost de la 290 de dolari/t (pe 6 martie) la 300 de dolari/t (3 aprilie). În Giurgiulești prețul din martie era constant la 370 de dolari/t, și în aprilie a crescut la 390 de dolari/t.
Cu toate că pe parcursul lunii martie, prețul la ulei de floarea-soarelui în Bazinul Mării Negre a fost în creștere, o analiză a dinamicii prețurilor de export ulei din R. Moldova, arată o diminuare a acestuia comparativ cu luna februarie (14,63 lei/kg în martie, contra 15,01 lei/kg în februarie).
„Asta și este motivul pentru care în R. Moldova prețul de achiziție la floare a stagnat - contractele pentru ulei au fost încheiate la un preț mai mic, iar prețul de vânzare a șrotului în R. Moldova este și el mai jos comparativ cu România. Comparativ cu prețurile din Bazinul Mării Negre, prețurile în Republica Moldova rămân competitive, iar industria locală încearcă să-și mențină poziția în piață. Converit în dolari fără TVA prețul la floarea soarelui atinge 370 de dolari/t la Bălți, iar dacă luăm în calcul costurile de transport de 40 de dolari/t până la Galați, prețul oferit în R. Moldova la moment este mai mare”, a conchis expertul.