Știri din Moldova

De ce se pune naftalină în pomi. Tehnica pas cu pas

Author: AgroExpert

Naftalina pusă în pomi fructiferi ajută producția de fructe. O tehnică prezentată pas cu pas pe Youtube îi poate ajuta pe pomicultorii amatori să își protejeze livada de dăunători reducând numărul stropirilor.

Protejarea pomilor cu naftalină este o tehnică prezentată de Youtube, pe canalul Tibi Tips, acolo unde creatorul de conținut susține că a testat metoda și că ea dă roade în combaterea dăunătorilor. Metoda naftalinei la pomii fructiferi nu este însă una dedicată celor care au livezi comerciale sau livezi întinse întrucât ea nu oferă garanții în combaterea dăunătorilor și, în plus, este destul de migăloasă, potrivit agrointel.ro.

Metoda naftalinei la pomi presupune realizarea unor capcane le putem spune, care, prin mirosul înțepător și neplăcut emanat de naftalină, vor alunga insectele. De asemenea, cum pomii sunt în aer liber, trebuie ca naftalina să fie protejată de ploi, fiind ușor solubilă.

Naftalina la pomi – materiale și instrucțiuni

Pentru a aplica corect metoda, aveți nevoie de anumite materiale și trebuie să urmați indicațiile pentru a crea recipientul pentru naftalină.

Asigurați-vă ca aveți toate materialele necesare

Materialele necesare pentru capcana cu naftalină

Pentru a confecționa capcane cu naftalină ce vor fi puse apoi în pomi, nu veți cheltui o avere pentru materiale și puteți uita de insecticidele costisitoare. Pentru confecționarea recipientului, aveți nevoie de următoarele lucruri:

– naftalină granulată;

– un recipient de metal sau plastic cu orificiu în interior (exemplu: infuzor folosit la ceai);

– o sticlă/bidon de plastic;

– un instrument de găurit, cum ar fi bormașina;

– fir de pescuit, de nailon sau textil (trebuie să fie rezistente deoarece va fi plasat în aer liber);

– bandă izolatoare;

– instrument de tăiat (de exemplu, un cutter);

– o foarfecă;

– mănuși de plastic.

Cum se face o capcană cu naftalină pentru pomi

Urmați aceste instrucțiuni pentru confecționarea capcanei cu naftalină pentru protejarea pomilor fructiferi.

Tibi Tips cu un varf de sticla in mana

Secționarea sticlei de plastic (captură video Youtube/Tibi Tips)

Se ia bidonul și se secționează gâtul sticlei. Introduceți cutterul și apoi tăiați cu foarfeca.

După ce ați tăiat partea de sus a sticlei (cu capac), găuriți capacul cu bormașina sau cu un alt instrument. Ulterior, curățați bine zona cu cutterul, pentru a avea un orificiu în dopul de plastic, pe care îl atașați înapoi de partea tăiată.

Tibi tips cu un infuzor legat cu un fir

Atașarea firului de pescuit de recipient (captură video Youtube/Tibi Tips)

Luați firul de pescuit și tăiați o bucată mai mare (30-40 de cm), pe care o atașați la recipientul de plastic sau metal, asigurându-vă că faceți un nod rezistent care nu se desface.

Desfaceți recipientul și, pe partea de jos a acestuia, dacă are găuri, acoperiți cu bandă izolatoare. Aceasta are rolul de a împiedica eventualele scurgeri din recipient.

Atașarea capacului de recipient (captură video Youtube/Tibi Tips)

Verificați dacă partea tăiată din sticla de plastic acționează ca o umbrelă pentru recipient (dacă îl acoperă). Astfel, veți împiedica apa să ajungă în interiorul acestuia.

Luați firul și treceți-l prin orificiul făcut în dop.

Ulterior, astupați orificiul din dop cu silicon, gumă de mestecat sau chiar plastilină, pentru a preveni prelingerea umezelii.

Protejându-vă mâinile cu mănușile, luați o bucată de naftalină și introduceți-o în recipient. Naftalina este un produs toxic care poate irita pielea și poate afecta organismul prin ingerare sau inhalare. Țineți naftalina departe de copii și animale, plasând recipientul într-un loc inaccesibil pentru aceștia.

Recipientul trebuie legat în interiorul coroanei (captură video Youtube/Tibi Tips)

Agățați recipientul în pom. Puteți face 2 sau chiar 3 astfel de invenții pe care să le puneți în același loc. Este important să o plasați în interiorul coronamentului, printr-un nod larg. Naftalina nu ia contact cu fructele sau legumele, acționând doar în aer.

Naftalina protejează pomii de atacurile lepidopterelor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!