Exporturile de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova au intrat într-un declin sever. Acestea s-au redus de aproape 3 ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, au fost livrate 33,2 mii tone în perioada iulie - noiembrie 2024.
„Deși prețul mediu de export al uleiului a crescut ușor, ajungând la 15,19 lei/kg, acesta rămâne insuficient pentru a asigura rentabilitatea procesării. Tendință dată se observă și în Ucraina, unde marjele de procesare au scăzut aproape de zero, iar în unele cazuri pot deveni negative. Procesatorii mari reușesc să își mențină activitatea pentru o perioadă limitată, însă procesatorii mici sunt forțați să oprească producția sau să se orienteze către alte tipuri de semințe oleaginoase”, explică expertul în agro-market Iurie Rija.
Pentru sezonul 2024/2025, floarea-soarelui demonstrează un potențial economic mai mare ca materie primă decât sub formă procesată. În luna noiembrie diferența de preț între vânzarea de floarea-soarelui și ulei a constituit doar 3,5 lei/kg, ceea ce este insuficient pentru a acoperi costurile de producere și pentru a oferi un profit procesatorului.
„O scădere a producției globale de ulei de floarea soarelui în acest sezon cu 11% ar fi trebuit să susțină prețurile la acesta și să crească prima în comparație cu uleiurile de soia și palmier, dar până acum prețurile la uleiul de floarea soarelui au fost în scădere cu 50 de dolari/t săptămâna trecuta până la valoare de 1.100-1.120 de dolari/t FOB porturi Marea Neagră”, mai punctează expertul.
Scăderea cererii de ulei de floarea-soarelui din Moldova și Ucraina se datorează unei reduceri a importurilor de către cumpărătorii europeni pe fondul creșterii producției locale de ulei de soia și rapiță.
Potrivit Comisiei Europene, importurile de ulei de floarea-soarelui în UE au scăzut cu 17% față de sezonul precedent. La 1 decembrie, UE a importat doar 832 de mii de tone de ulei de floarea soarelui, dintre care 778 de mii de tone proveneau din Ucraina.
„Prețurile la floarea soarelui în partea europeană a Rusiei au început deja să scadă - săptămâna trecută cu 550 de ruble/t, până la 40.625 de ruble/t, pe fondul cererii reduse din partea procesatorilor și al scăderii prețurilor de export pentru uleiul de floarea soarelui rusesc. În Ucraina, porturile Reni și Izmail la fel se resimt primele semne de ieftinire. Pe fonul acestor diminuări de preț în Bazinul Mării Negre, tabloul prețurilor la floarea-soarelui în R. Moldova arată stabil, dar tendința la fel poate fi preluată”, a conchis expertul.