Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc a organizat tradițional „Ziua câmpului” pe terenurile agricole ale companiei fiice - Agrostoc Prim SRL (satul Visoca, raionul Soroca). Anul acesta, accentul evenimentului a fost pus pe culturile cerealiere din prima grupă – orz și grâu de toamnă. Pe loturile de testare au fost prezentate 30 de soiuri de culturi agricole dezvoltate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă INCDA Fundulea (România), Institutul de Selecție și Genetică (Odesa, Ucraina), companiile Limagrain și Soytek, precum și produse pentru creșterea fertilității și protecția plantelor. La seminar au participat aproximativ 300 de specialiști și conducători ai gospodăriilor agricole din Moldova.
Hibrizi de la Institutul de Reproducție și Genetică (Odessa, Ucraina)
Selecții ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă INCDA Fundulea
Reprezentanții companiilor producătoare de hibrizi originari au subliniat că soiurile de culturi cerealiere de toamnă prezentate la seminarul Agrostoc au fost dezvoltate pentru zonele pedoclimatice caracterizate prin precipitații anuale relativ scăzute, temperaturi ridicate vara și geruri puternice frecvente iarna și primăvara. Aceste soiuri se remarcă prin productivitate constantă în condiții dificile și productivitate foarte mare în sezoanele cu condiții meteorologice favorabile. Fiecare fermier participant la seminarul Agrostoc a putut alege cele mai potrivite soiuri pentru condițiile și posibilitățile proprii ale fermei sale (tipul de sol, tehnologiile de prelucrare a solului, termenele de semănat, fertilizanții aplicați etc.).
Specialiștii Agrostoc au subliniat în mod special că, în situația actuală de pe piață, fermierii ar trebui să se concentreze pe producerea de grâu pentru alimentație. Deoarece diferența de costuri pentru tehnologia de cultivare a grâului pentru alimentație și a celui pentru furaje este mică – doar câteva zeci de dolari pe hectar, în timp ce diferența de preț la vânzarea acestor produse poate fi semnificativă (în mod evident, în favoarea grâului pentru alimentație). În schimb, orzul apare ca cea mai atractivă cultură furajeră din perspectiva pieței mondiale.
Specialiștii Agrostoc au subliniat în mod special că, în contextul actual al pieței, fermierii ar trebui să se concentreze pe producerea de grâu alimentar. Diferența de costuri pentru tehnologia de cultivare a grâului alimentar și a celui pentru furaje este mică – doar câteva zeci de dolari per hectar, în timp ce diferența de preț la vânzarea acestor produse poate fi semnificativă (în mod evident, în favoarea grâului alimentar). În schimb, orzul este considerat cea mai atractivă cultură furajeră din perspectiva pieței mondiale.
Randamentul ridicat și calitatea cerealelor nu se datorează doar potențialului genetic ridicat al semințelor, ci și a unei abordări intelectuale avansate în sistemele de îmbunătățire a fertilității solului, precum și unor metode raționale de nutriție și protecție a plantelor.
În portofoliul Agrostoc se regăsesc produsele NovaTec, care reduc pierderile de azot în procesul de transformare a acestuia, asigurând astfel o acțiune prelungită a fertilizanților pe durata vegetației plantelor.
În plus, anul acesta, lista furnizorilor de produse pentru creșterea fertilității ai cooperativei Agrostoc s-a extins prin includerea companiei Azoter. Această companie produce de trei decenii, la fabrica sa din Slovacia, preparate din două categorii. Prima categorie cuprinde preparate bacteriene pentru sol, care descompun resturile vegetale, fixează azotul atmosferic și transformă fosforul din sol în forme accesibile pentru nutriția plantelor. A doua categorie include produse bacteriene foliare pentru prevenirea bolilor plantelor.
Igor Tagadiuc, președintele Agrostoc:
„Cei care se străduiesc să învețe pe tot parcursul vieții nu obțin o garanție împotriva greșelilor, dar cu siguranță fac mai puține. Anul acesta, vedem clar acest lucru în gospodăriile care aplică (sau nu aplică) tehnologii agricole avansate la culturile de toamnă. Anul trecut, mulți agricultori din Moldova au obținut recolte de rapiță de aproximativ 4 t/ha, însă anul acesta condițiile meteorologice nu sunt deloc favorabile. Situația este și mai dificilă pentru majoritatea culturilor de orz și grâu de toamnă. Cu toate acestea, fermierii care fac alegeri corecte în privința soiurilor și hibrizilor, normelor de aplicare a fertilizanților și produselor de protecție a plantelor, care respectă rotațiile culturilor și termenele operațiunilor agrotehnice cheie, obțin rezultate agricole demne chiar și în condiții climatice dificile.
Rezultatele sunt și vor fi acolo unde sunt specialiști calificați. De aceea, la cooperativa Agrostoc, acordăm o mare atenție găsirii celor mai bune soluții agrotehnice: testăm materialul săditor, produsele agrochimice și agrobiologice ale partenerilor noștri existenți și a furnizorilor noi.
Tradițional, prezentăm rezultatele experimentelor noastre în cadrul seminarelor, inclusiv la „Ziua câmpului” organizată anual la filiala noastră Agrostoc Prim din satul Visoca. Este încurajator faptul că, de la an la an, aceste evenimente atrag tot mai mulți participanți – membri actuali și potențiali ai cooperativei Agrostoc. Suntem deschiși pentru o colaborare fructuoasă cu toți fermierii, conform devizei noastre: „Împreună suntem mai puternici”.
Petru Panfil, administratorul GȚ Panfil Piotr George, și membru al consiliului de administrație al Agrostoc:
„Cu mai bine de zece ani în urmă, exploatația noastră agricolă s-a alăturat cu încredere cooperativei. Înainte de acest moment, am fost martorii unei colaborări productive între Agrostoc și exploatația agricolă a părinților - atât în ceea ce privește achiziționarea resurselor de producție, cât și în promovarea produselor agricole. Acestea fiind spuse, alături de alte motive bine conturate, exploatația noastră a aderat la cooperativă. În prezent, majoritatea producției noastre este comercializată prin intermediul cooperativei, la prețuri competitive și motivante. Totodată, este deosebit de valoros faptul că, prin intermediul cooperativei, avem acces la produse de înaltă calitate și la cunoștințe specializate”.
Serghei Zubic, administratorul Spicul Plin SRL SC, Catranîc (stație c.f.), Fălești
„Gospodăria noastră este o membră activă a Agrostoc de 12 ani, iar parteneriatul nostru aduce o serie de beneficii considerabile. În primul rând, ne bucurăm de reduceri substanțiale - până la 25% - la achiziționarea semințelor, îngrășămintelor și altor resurse esențiale pentru producție, avantaje rezervate exclusiv membrilor cooperativelor. Mai mult, avem privilegiul de a beneficia de consultanța specializată a experților Agrostoc în implementarea celor mai avansate tehnologii agricole. În al doilea rând, achiziționând produse de la cooperativă, beneficiem de un model convenabil de plată - în două etape, după recoltarea culturilor din prima și a doua grupă. În al treilea rând, în calitate de membri ai cooperativei, beneficiem periodic de dividende din profitul acesteia. În al patrulea rând, este foarte avantajos pentru noi să comercializăm produsele agricole prin divizia comercială Agrostoc. Desigur, nimeni nu ne obligă să facem acest lucru, acționăm în cadrul unui mediu liberal, competitiv și uneori încercăm să găsim cele mai avantajoase oferte pentru achiziționarea cerealelor, uleiurilor etc. În anul de marketing anterior, Agrostoc a oferit, fără îndoială, cele mai atractive prețuri de achiziție pentru cereale în comparație cu alți comercianți. În plus, membrii Agrostoc au beneficiat de un bonus adăugat la prețul produsului, de aproximativ 0,1 lei/kg. Evident, într-o astfel de situație, cooperativa noastră devine partenerul de încredere în comercializarea recoltei. Având în vedere și infrastructura post-recoltare pe care Agrostoc o deține - un elevator în Drochia - potențialul de colaborare între cooperativă și fermierii din Moldova se anunță promițător și în continuă creștere”.
Agrostoc: „Împreună suntem mai puternici!”