Producătorii de mere din Moldova caută soluţii de comercializare şi livrare a fructelor pe care le-au păstrat în frigidere pentru a fi exportate în ţările Comunităţii Statelor Independente (CSI), cel puțin așa a fost scenariul ani de zile. Războiul din Ucraina însă le-a stricat planurile și pentru a salva maxim posibil investițiile efectuate, mulți pomicultori decid să vândă merele la procesare, chiar dacă prețul este cam mic. Exportul în alte țări, din start pare a fi unul nerentabil, căci costul transportului care trebuie să ocolească mai multe state pentru a ajunge la destinație și alte cheltuieli, nu prea le lasă multe opțiuni. Cu toții speră că statul le va compensa cel puțin parțial cheltuielile din acest an.
Familia Scutaru care deține 90 de hectare de livadă super intensivă în apropierea orașului Edineț, decât să țină prea mult timp merele în frigiderul cu o capacitate de 2000 de tone, a decis că mai bine să le transforme în suc, transportându-le la o fabrică de procesare din țară. Și chiar dacă situația este incertă, pomicultorii familiei Scutaru, 4 feciori, ghidați de tatăl lor, nu lasă mîinele în jos, ba mai mult aceștia urmează să mărească livada în curând.
”Noi am vândut merele, la un preț de 1,45 lei la o fabrică de procesare din țară, circa 240 de tone. Mai avem în jur de 200 de tone în frigider, dar sperăm că vom găsi o alternativă la piața rusească, pentru că încolo nu mai are rost să trimitem, după tot ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. Sperăm că statul va oferi un suport în această situație tristă în care ne-am pomenit cu toții, producătorii agricoli. Pe de altă parte, chiar dacă entuziasmul nostru a fost afectat de tot ce se întâmplă în regiune, săptămâna următoare primim pomii fructiferi din Italia și Belgia, urmează să mai plantăm 6 ha de livadă, astfel în curând vom avea suprafața totală a livezii de mere de 90 de ha. De fapt înlocuim pomii îmbătrâniți cu puieții noi, de alte soiuri. La noi livada este cu plasă antigrindină, încercăm să ținem pasul cu tehnologiile ca să obținem roadă calitativă. Vom găsi alternative la piața din Federația Rusă, pentru că fructele de calitate sunt la căutare, important să fim ajutați ca să inițiem relații de colaborare cu alte state” a explicat Victor Scutaru, conducătorul gospodăriei țărănești ”Scutaru Victor”.
Un alt producător din Edineț ne-a comunicat că are circa 2000 de tone în frigider, o cantitate destul de mare, păstrată pentru export. În prezent nu își permite să exporte merele în România, este prea costisitor, în plus, acolo există deja o saturație de mere poloneze.
”Am încercat să ajungem în România, însă cinstit vă spun că prețul este prea mic, ținând cont de toate cheltuielile de transport, cele de ambalaj solicitate, nu rămânem cu nimic în plus, ba chiar vă pot garanta că este mai rentabil să dăm merele la procesare în țară, să facem suc din ele. Din păcate, nici în Rusia, unde anii precedenți livram mere, nu putem risca să le transportăm, chiar dacă am găsi o rută pe ocolite să ajungă la destinație, unde există cerere mare acum, dar ne trezim că venim în Moldova cu ruble rusești care valorează puțin și astfel nu se merită efortul. Sperăm că statul nu va rămâne indiferent față de noi și ne va compensa aceste pierderi, merele ţinute în frigider câteva luni, înseamnă anumite pagube” a menționat producătorul de mere.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!