Livrările de cereale de la fermieri și intermediari au înregistrat o scădere semnificativă după sezonul de recoltare. Piața cerealelor și a uleiurilor rămâne instabilă și depinde de regiune. De cealaltă parte, s-a îmbunătățit logistica locală, explică expertul Iurie Rija.
În Republica Moldova, prețurile la grâu au crescut, în special pentru cel alimentar. Lipsa glutenului și deficitul de grâu de calitate bună determină morile să majoreze prețurile.
„Prețul grâului, cu un conținut ridicat de proteină, ajunge până la 3.300 de lei/tonă (în nord). De asemenea, în portul Giurgiulești, prețul este de 3.350 de lei/tonă. Pentru conținutul mai scăzut de proteină de 11,5%, prețul variază între 2.600 și 2.800 de lei/", precizează expertul Iurie Rija.
În Ucraina, spre deosebire de Moldova, prețurile au scăzut atât pentru grâul alimentar, cât și pentru cel furajer. Pe acest segment de piață, deficit de gluten și proteină nu se simte la fel de mult.
„Astfel, grâul alimentar este oferit la prețul de 170 $/tonă, în condițiile DAP Reni, Ismail (la 15 august, prețul era de 185 $/tonă), iar cel furajer costă 150 $/tonă (la 15 august, prețul era de 160 $/tonă). În România, în condițiile DAP Constanța, prețul scade și el, urmând traiectoria MATIF - 224 $/tonă pentru cel destinat consumului uman și 211 $/tonă pentru cel furajer", adaugă el.
Potrivit lui Iurie Rija, prețul orzului este stabil. În luna august, prețul mediu în Republica Moldova nu a înregistrat fluctuații semnificative - 2.500 de lei/tonă. În septembrie, prețul a crescut la 2.600 de lei/tonă, cu toate că datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare prezintă un preț mai mare - până la 2.850 de lei/tonă.
„Cererea internă rămâne slabă. În Ucraina, prețurile au scăzut. Orzul este disponibil la prețul până la 135 $/tonă în condițiile DAP Reni, Ismail (la 15 august, prețul era de 140 $/tonă). În România, în condițiile DAP Constanța, prețul a crescut nesemnificativ, ajungând la 177 $/tonă", afirmă Iurie Rija.
Din cauza recoltării și scăderii prețurilor la uleiul de floarea-soarelui pe burse până la 800 $/tonă, prețul semințelor de floarea-soarelui în Moldova a scăzut, ajungând la 6.785 de lei/tonă. În Ucraina, momentan nu există oferte mari pentru semințe de floarea-soarelui. În condițiile DAP Constanța, prețul a scăzut la 425 $/tonă. La începutul lunii august, prețul era de 460 $/tonă.
„Situația la rapiță a fost stabilă în august, iar prețul fluctua între 6.600 și 6.800 de lei/tonă. La începutul lunii septembrie, cererea pentru rapiță din partea fabricilor de ulei a crescut, ceea ce a dus la majorarea prețului în Moldova până la 7.100 de lei/tonă. În Ucraina, rapița este disponibilă la prețul de 370 $/tonă în condițiile DAP Ismail/Reni, iar în România la 438 $/tonă în condițiile DAP Constanța", explică expertul.