Doina Grati deține împreună cu familia o livadă proprie de prune, soiul Stanley, în satul Negrești, raionul Strășeni, pe care au sădit-o în anul 2011, pe o suprafață de 8 hectare. Dacă initial, comercializau prunele în stare proaspătă, ulterior de nevoie, au început să usuce fructele pentru a evita pierderea acestora. Mai nou, tânăra producătoare a început să ofere consumatorilor și prune în ciocolată.
”Noi exportam prunele în Federația Rusă, aveam clienți permanenți, pot spune că eram o poveste de success. Cu 3 ani în urmă, însă a apărut o situație neprevăzută, depozitul nostru era plin cu prune care nu puteam să le exportăm nicăieri. Atunci am fost nevoiți pur și simplu să le uscăm ca să nu le aruncăm. Norocul nostru este că am plantat un soi de prune care ne permite să le vindem atât în stare proaspătă, cât și prelucrate. Nu în zadar soiul Stanley deține titlul de regina prunelor.”
Așa membrii familiei Grati au început să prelucreze prunele, deși erau novici pe acest segment al pieții.
” Nu aveam nici clienți, nici relații comerciale anume ce ține de prunele uscate. Am început să ne promovăm pe rețelele de socializare,online oamenii au reacționat, și cei din țară, dar și moldovenii din diasporă au fost foarte receptivi. Așa am reușit să vindem câteva tone, apoi am participat la târgul Ia Moldova acasă, ediția a II-a, când am vândut într-o zi 2 tone. Ulterior am înțeles că noi ca producători de prune uscate avem un mare beneficiu față de alți producători, la noi prunele nu sunt prelucrate, nu folosim sorbat, le uscăm fără fum și am câștigat prin aceasta. Calitatea și-a pus amprenta pe preferințele clienților” a menționat Doina Grati.
Tânăra producătoare și-a amintit că acum 3 ani, roada a fost cu mult mai mare ca în prezent, au strâns 23 tone , în 2019 - 40 de tone, iar anul trecut numai 8 tone.
” Anul 2020 a fost dificil pentru noi toți, ne-a bătut seceta și am avut o roadă mult mai mică, în jur de 8 tone. Avem 3 tone de prune uscate în prezent în depozit, pe care urmează să le vindem. Pentru ca să înțelegeți cum stau lucrurile, 4 kg de prune proaspete sunt echivalentul unui kilogram de prune uscate. O prună uscată calitativă, gustoasă pentru consum trebuie să fie culeasă de pe pom coaptă bine, altfel nu are cum să fie bună la gust. Noi nu le culegem verzi și așteptăm să se coacă în frigider, dimpotrivă, le culegem coapte și la sfârșitul lunii septembrie le-am uscat ca să asigurăm o prună uscată calitativă” ne-a povestit Doina Grati.
Producătoarea de prune uscate, ne-a mai comunicat că nu își dorește să își vândă produsul în lanțurile de magazin din țară, din motiv că există un monopol care dezavantajează atât producătorii autohtoni, cât și consumatorii.
” Există niște condiții puse producătorilor care sunt în detrimentul nostru, achitarea pentru produs se face în decurs de câteva luni și în loc să investim banii obținuți din vînzare pe lucrările necesare de făcut în livadă, pur și simplu rămânem și fără marfă, și fără bani până nu știu când. Prin urmare, preferăm să le vindem online, dar și la târguri. Și în acest an vom participa la târgul producătorilor autohtoni, ” Ia Moldova acasă”, din 6-7 martie și sperăm că vom vinde fără probleme cantitatea pe care o avem în stoc”.
Doina Grati și-a amintit că în perioada când au fost nevoiți să usuce pruna ca să nu o pierdă, cei mai descurajați au fost părinții săi, care credeau că totul este ruinat și că nu vor avea clienți pentru podusul prelucrat.
”Părinții mei de fapt au început această afacere, iar atunci când au văzut că nu mai pot exporta pruna, chiar erau pierduți. Eu am înțeles că orice cădere e un nou început. Am crezut în puterea rețelei de Facebook, unde am reușit să găsim clienți și chiar mă bucur că totuși cînd este vorba de un produs calitativ, nu ai cum să nu îl vinzi” a mai spus Doina Grati.
Un alt produs al familiei Grati, unul destul de recent și pe care Doina îl produce în cantități limitate, este pruna umplută cu nucă în ciocolată.
” Iarăși a fost o încercare pentru familie, un desert pregătit pentru sărbătorile de iarnă. Deși am avut câțiva prieteni, clienți care mă tot întrebau de ce nu încerc să folosesc prunele uscate în combinație cu ciocolată. Inițial am zis că este nevoie de o secție de producere, că este ceva mai complicat, costisitor și nu pot risca. Însă de sărbători, am zis să cumpăr un kg de ciocolată și să pregătesc un platou pentru familie. Oaspeții noștri au rămas impresionați, apoi am mers cu așa platou la o nuntă, ulterior la alt eveniment am pregătit așa cadou și așa am început să primesc ”comenzi”. Mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, am avut atâtea solicitări, chiar nu am putut refuza și iată așa am înțeles că prunele în ciocolată își au clienții săi, pentru care merită să depun efortul necesar. Nu avem încă o secție de producere, dar mi-aș dori, poate vom scrie un proiect pentru a obține un grant, deoarece este costisitoare această mini-afacere, este vorba și de lucrul handemade, deci chiar ar fi necesară o investiție” a explicat plină de optimism, Doina Grati.
Produsele producătoarei Doina Grati vor fi expuse la târgul din parcul ”Alunelul” din 6-7 martie, platforma considerată de mulți producători autohtoni cea mai bună cale de a-și realiza ceea ce produc acasă.
” Târgurile de acest fel trebuie să fie organizate mai des, pentru că sunt de mare ajutor pentru producătorii care stau în depozite cu mere, struguri, prune și alte produse. Este o platformă frumoasă de a interacționa cu consumatorii, de a asculta cerințele lor, astfel ca în anul viitor să ținem cont de solicitătile expuse de ei atunci cînd producem. Suntem foarte mulțumiți organizatorilor pentru tot suportul și efortul pe care îl depun ca să ne susțină an de an” a coinchis Doina Grati.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!