Știri din Moldova

Embargoul Rusiei la fructele și legumele moldovenești, o lovitură grea pentru fermieri

export embargou Rusia - AgroExpert.md

Încă o lună în urmă eram aproape sigur că urmează decizia privind interzicerea importului producției vegetale în Federația Rusă. Despre aceasta intenție cunoșteau și fostul și actualul ministru al agriculturii și industriei alimentare, susține președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari

Embargoul la fructele și legumele moldovenești era așteptat încă din luna mai. Or, pentru ridicarea lui va trebui o perioadă lungă de timp, în condițiile în care este va trebui de negociat la nivel politic, la nivel de ministere.

„Nu am de gând să justific ANSA, care așa și a rămas o instituție nereformată și plină de corupție, chiar dacă au venit vremurile bune. Dar dacă există cineva, care crede că musca orientală și molia răsăriteană s-au concentrat din momentul începutului războiului în Ucraina exclusiv în fructele de pe malul drept al Nistrului, acesta fie un agent de influența, fie pacientul psihiatrului. Apropo, salutări celor din Chișinău, care au cochetat timp de un an cu Transnistria. Krasnoseliskiii și Ignatiev au susținut activ decizia privind blocarea fructelor moldovenești pentru exportul în Rusia. Cu motivarea acestei deciziei totul este mai mult decât clar. Au așteptat momentul aproape de recoltare a merelor” a punctat Slusari.

Dar foarte important acum ar fi reacția autorităților noastre la situația în sectorul agrar, care se agravează pe o zi ce trece. Embargou, care va întra în vigoare din 15 august, este încă un argument forte pentru introducea stării de urgență în agricultură.

„Știu precis că în cadrul guvernului există un grup de oameni, care au o abordare sfidătoare față de domeniul agrar și care au confundat țara cu ONG-rile. Dânșii încearcă să convingă societatea că nu există probleme în ramura agricolă și se opun vehement instituirii stării de urgență. Se vor trâmbița acum că pomicultorii deja au diversificat piețele și exportă toate merele în Europa și Orientul Mijlociu. Este un narativ fals. Nu poate fi la moment mărul nostru competitiv în UE, piață căreia este dominată de mărul polonez, subvenționat la 40 % din prețul de cost. În țările Orientului Mijlociu pot fi exportate cantități limitate de mere de câteva soiuri. Cu Egipt, țara de perspectivă enormă pentru fructele noastre, așa și nu avem acordul de liber schimb, în pofida promisiunilor triumfaliste, care eu personal le ascult mai mult de 10 ani”, a mai spus președintele Asociației Forța Fermierilor.

Acum rolul crucial la nivelul guvernamental aparține ministrului agriculturii. Dacă el înțelege importanța momentului și are capacități de a promova deciziile vitale pentru sectorul agroindustrial.

Slusari susține că introducerea stării de urgență în agricultură ar ajuta autorităților să negocieze cu partenerii externi atragerea unor resurse pentru acoperirea financiară parțială a pierderilor fermierilor.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!