Reportaj

Eugenia Muradov: ”Oamenii apreciază frumusețea florilor noastre, dar și răsadul este foarte căutat”

Serele familiei Muradov din satul Căzănești, raionul Telenești, sunt verzi la propriu, fiind pline cu răsad de roșii, castraveți, ardei și chiar flori, care, în curând, vor ajunge în grădinile oamenilor din satele vecine, mai ales în preajma sărbătorilor pascale, când toată lumea dorește să își înfrumusețeze gospodăria.

Eugenia și Andrian Muradov, din satul Căzănești, raionul Telenești, au muncit zece ani la rând în Rusia ca să asigure familiei lor un trai decent, dar, obosiţi de viaţa printre străini, s-au întors acasă. Cu forțele proprii au inițiat o mică activitate, care încet-încet s-a transformat într-o afacere de familie. În cele cinci sere din grădina casei au material săditor de roșii, castraveți, ardei, dar și o diversitate mare de flori.

”Am început cu roșiile și castraveții, apoi am sădit și câteva flori. Am pus vreo 1000 de fire, când am văzut că sunt multe, le-am vândut. Mai ales de sărbători, când sunt înflorite, bucură privirea și sufletul. Treptat, am diversificat soiurile, chiar și petunii am câteva feluri, de 15 culori. De exemplu, Surfinia este cea mai populară plantă cultivată pe balcoane, terase sau grădini. Creşte foarte repede, dar şi înflorește continuu din luna mai până în octombrie. Avem și crăițe sau cum le spunem noi - țigăncușe, pe care toți le iubesc. Sora mea este în străinătate, în SUA, de unde îmi trimite semințele atât de flori, cât și de legume, soiuri gustoase, verificate, an de an avem clienți care revin, care prețuiesc calitatea” ne-a povestit Eugenia Muradov.

În acest an, temperaturile scăzute pe timp noapte le-a cam tărăgănat activitatea, primăvara târzie presupune că antreprenorii vor realiza tot ce au sădit cu câteva săptămâni mai târziu.

”În alți ani, demult era vândut răsadul, acum așteptăm, să vină primăvara cu soare și temperaturi mai potrivite pentru a sădi legumele, dar și florile. Dacă este așa frig, nu poți planta nimic. Noi în acest an, am sădit10 mii de flori, 6 mii de roșii, 2 mii de castreveți și dovlecei, toate sunt hibrizi. O parte din răsad chiar dacă este vândut, încă stă la noi, în sere. Am folosit peste 20 de metri cubi de lemne și o tonă de cărbuni pentru încălzirea serelor în acest sezon, dar ce să facem, cu natura nu ne putem bate. Anul acesta totul s-a întârziat ” a explicat antreprenoarea.

Soții Muradov au luat credite pentru a dezvolta această afacere de familie, care le oferă multă satisfacție, dar și surse de existență în țară.

”Noi în 2015 am început, dar abia în 2018 ne-am înregistrat ca gospodărie țărănească. Am luat credite ca să putem construi serele. Avem două sere cu flori și două cu ardei, că după 15 mai îi resădim în camp, pe o suprafață de 80 de ari, Avem câteva feluri de ardei, Capia vreo 2 feluri, gogorași, de cei iuți. Iar într-o seră avem răsadul de roșii și castraveți, pe care le vindem altor agricultori care au mai cumpărat de la noi, cunosc calitatea legumelor noastre. Desigur, uneori ni se mai spune că prețul la cele de import este mai mic ca la noi, dar noi știm că ceea ce am crescut cu grijă și anumite investiții, merită să aibă un preț pe măsură. Putem garanta calitatea legumelor din răsadul de la noi din sere” a menționat Eugenia Muradov.

Anul 2020 a fost unul de verificare a rezistenței antreprenorilor, care speriați de condițiile impuse de autorități, la început își făceau griji, însă datorită rețelelor de socializare, au reușit să vândă tot răsadul destul de repede.

”Chiar ne-am speriat mult anul trecut pentru că piețele erau închise, dar noi am reușit să vindem. Am postat pe rețelele de socializare, am livrat în tot raionul și chiar mai departe.Și condițiile climaterice au fost mai dificile anul în 2020. Roada a fost mai mica, totuși a fost o secetă mare. În plus, înghețurile de primăvară au afectat legumele, ardeii au fost bătuți de brumă, ei sunt destul de sensibili. Au fost mai mici și ca mărime. Dar am mers înainte, ce era să facem” a spus antreprenoarea.

Florile crescute în serele sale urmează să ajungă în tot satul, mai ales că după sărbătorile pascale, urmează și hramul localității.

”Toate gospodinele vor să își decoreze frumos casele de sărbători, iar florile noastre chiar sunt foarte frumoase. La noi pe 6 mai este hramul satului, așa că nu îmi fac griji, le vom vinde fără probleme. Desigur ar fi bine să existe condiții mai bune în piața noastră, unde este foarte strâmt, dar noroc că există internetul. Oamenii când văd frumusețea florilor, ne caută și livrăm cu drag tuturor” a subliniat Eugenia Muradov.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!