Moldova

Eugenia Velicescu: Trebuie să punem accent mai mult pe producerea sâmburoaselor, dacă vrem să vindem pe piața rusă

Republica Moldova în calitate de țară producătoare de fructe are o problemă majoră în ultimii doi ani: crește o concurență impunătoare în Federația Rusă, cel puțin așa susțin exportatorii de fructe. În opinia acestora, producătorii autohtoni trebuie să își revizuiască tehnica de activitate și să pună accent mai mult pe creșterea sâmburoaselor.

Eugenia Velicescu, administratoarea companiei ”Elit Fruct”, unul dintre cei mai mari exportatori de fructe moldovenești pe piața rusă, consideră că în viitor va fi și mai greu de exportat fructele crescute în Republica Moldova, anume în Federația Rusă.

„Până în anul 2019, noi vindeam prune moldovenești din luna august până în ianuarie. În ultimii doi ani, intervalul disponibil pentru noi este 15 octombrie – 20 decembrie. Avem o perioadă limitată pentru că a crescut drastic producția locală de prune în Federația Rusă. În privința mărului - anul acesta a fost un an greu, nu doar pentru că roada a fost mică, dar prețurile în țară au fost foarte înalte și noi nu putem concura cu cele din Federația Rusă. Producătorii din Rusia au rezervă de mere în stoc, depozitată în frigidere. Până în prezent, ei au comercializat 45% din marfa disponibilă. Față de anul trecut, cantitățile de mere comercializate s-au redus cu circa 30%, din cauza că a scăzut capacitatea de cumpărare a consumatorului”, spune Eugenia Velicescu, unul dintre cei mai mari exportatori de fructe moldovenești pe piața rusă.

Exportatoarea menționează și despre calitatea fructelor moldovenești, livrate la export, făcând referire în special la recolta anului 2020.

„Anul acesta am avut o calitate foarte proastă la struguri, producătorii noștri pun în ladă tot ce au pe butuc, fără a mai sorta. Calitatea strugurilor crescuți pe pergolă a fost ideală și evident că și prețul a fost bun – nu mai puțin de 16 lei pe kg. Eu ca exportator, când am văzut că în luna decembrie s-au închis cartelele pentru rețelele de magazine, am scris scrisori să ne permită să ambalăm strugurele în pachete de 1 kg, ca să putem vinde în continuare. Ne-au permis și luna decembrie până pe 10 februarie, am vândut în magazine în așa tip de ambalaj, dar totuși acum cartelele sunt închise din cauza calității. Din păcate, avem producători care se gândesc la profitul de moment și nu la calitate. Dacă vom avea plantații de viță de vie pe suport pergolă și vom avea calitate înaltă, vom avea și succes la comercializare, unde vom obține și preț bun”, afirmă Eugenia Velicescu.

Din cauza condițiilor climaterice nu numai calitatea merelor este proastă anul acesta, dar și calibrul este mai mic, spun exportatorii. Eugenia Velicescu consideră că , producătorii moldoveni, care doresc să vândă în continuare fructe pe piața Rusiei, ar trebui să planteze suprafețe mai mici cu mere și să se orienteze la alte culturi.

Mi-e frică că în 3-4 ani vom avea cote la exportul de mere în Federația Rusă, așa cum au turcii la roșii. Trebuie să punem accent mai mult pe producerea sâmburoaselor dacă vrem să vindem pe piața rusă. La măr și struguri concurența va fi foarte mare. Trebuie să ne concentrăm pe nectarine, piersic plat”, consideră Eugenia Velicescu.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!