Materiale de parteneriat

Experiențe poloneze în cultivarea livezilor industriale de măr

Author: AgroExpert
Expert: Stefan Golubciuc
Польский опыт производства промышленного яблока – увидеть своими глазами - agroexpert.md

În luna mai a.c., Asociația Procesatorilor de Fructe și Legume din Moldova Speranța-Con, cu suportul proiectului „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova” (RCRA/USAID) a organizat o vizită de studiu în Polonia. Scopul vizitei a fost de a familiariza fermierii moldoveni cu tehnicile poloneze de înființare și exploatare a livezilor industriale de măr. Astfel, odată cu revenirea acasă a horticultorilor, aceștia pot implementa soluțiile pentru a crește productivitatea livezilor din Republica Moldova. Delegația, formată din fermieri desemnați de fabricile din Orhei și Soroca, precum și reprezentanți ai proiectului RCRA/USAID și ai Asociației Speranța-Con, au vizitat trei tipuri de livezi industriale de măr, fiecare cu propriile sale caracteristici și metode de cultivare.

De la seminare teoretice, la experiențe practice: Inițiativa vizitei de studiu

Horticultorii din Republica Moldova ar trebui să opteze pentru livezile industriale. Potrivit președintelui Asociației Presatorilor de Fructe si Legume SPERANȚA-CON, Ştefan Golubciuc, livezile industriale de mere reprezintă o oportunitate pentru fermieri, oferindu-le siguranță în comercializare și posibilitatea de mecanizare a lucrărilor agricole, toate acestea contribuind la creșterea rentabilității afacerii lor.

„În primul rând, aceste livezi oferă fermierilor mai puține riscuri în ceea ce privește comercializarea mărfii, deoarece există fabrici suficiente în Republica Moldova care garantează procurarea merelor. Un alt avantaj al livezilor industriale este posibilitatea mecanizării tuturor lucrărilor agricole. Într-o perioadă în care forța de muncă devine tot mai acută și costul acesteia crește, mecanizarea poate fi crucială pentru eficiența și rentabilitatea afacerii. Astfel, investiția în livezi industriale permite horticultorilor să gestioneze mai eficient resursele și să obțină randamente mai bune”, a declarat Ştefan Golubciuc.

Inițiativa de a organiza o vizită de studiu pentru fermierii moldoveni a apărut după organizarea seminarelor informative în Orhei, Soroca și Edineț, dedicate perspectivelor și posibilităților de înființare a livezilor industriale de măr.

Experiența Poloniei în cultivare livezilor industriale de mere

Prima livadă vizitată a fost una clasică, având o suprafață de 12 hectare și o vechime de 8 ani. Aceasta a fost plantată pe port-altoiuri M-14 și M-7, iar soiurile cultivate sunt Remo, Rewena și Shopin. Toate lucrările de întreținere sunt mecanizate. Livada dispune de un sistem de irigare, fără șpaleri, iar recolta medie anuală atinge 50-60 de tone per hectar, întreaga producție fiind destinată procesării. Livada a fost plantată la comanda unui procesator local, conform unui acord prestabilit.

„Acest tip de livadă are costuri mici la înființare, dar un pic mai mari la întreținere, cu toate că toate lucrările sunt mecanizate”, explică directorul executiv al Asociației SPERANȚA-CON, Mircea Manoli.

Următoarea destinație a fost o livadă bio, având plantații de diferite vârste, de la 12 la 37 de ani. Caracteristica principală a acestei livezi este că întreaga producție este destinată procesării pentru producerea alimentației pentru copii. Toate lucrările sunt realizate manual, iar roada medie este de 50-70 de tone per hectar. Livada este dotată cu șpaleri și sistem de irigare, asigurând astfel o calitate bună a merelor.

„În livada respectivă sunt aplicate principiile ecologice de creștere a mărului, iar fructele sunt recoltate manual pentru ca producătorul să le poată păstra în bune condiții. Recolta este destinată producerii alimentelor pentru copii, cât și a sucului NFC (suc proaspăt stors)”, detaliază Mircea Manoli.

A treia livadă de măr vizitată a fost una intensivă, plantată pe schema 0,6 metri între copaci și 3,8 metri între rânduri, cu șpaleri și cu sistem de irigare. Unicul soi cultivat este Shopin, livada fiind plantată la comanda unui procesator local. Vârsta acestei livezi este de doar 2 ani, iar roada anuală estimată este de 70-80 de tone per hectar după al patrulea an de exploatare.

„Această livadă este de tip intensiv, iar recoltarea se face în întregime mecanic. Fermierii din Polonia au demonstrat în mod practic că dacă vrei să obții o roadă bună la hectar, trebuie să optezi pentru o densitate mai mare a plantării”, a precizat Mircea Manoli.

Expertul polonez Mateusz Nowakowski a subliniat importanța livezilor industriale și rolul lor crucial în agricultura modernă.

„Tema livezilor industriale este discutată de mulți ani, dar, din păcate, potențialul acestora a fost observat în Polonia foarte târziu, poate chiar prea târziu. Deși primele livezi de fructe, plantate pe bază de contracte cu întreprinderi de prelucrare, au fost înființate în Polonia de mai bine de 10 ani, supraproducția și, în consecință, prețurile scăzute, au limitat dezvoltarea acestui sector de fructe. Astăzi, în condițiile deficitului de materie primă pentru prelucrare, această temă începe să capete un nou sens, iar succesul dezvoltării proiectelor de livezi industriale constă în dialogul dintre procesatori și producătorii de fructe”, susține Mateusz Nowakowski.

La implementarea livezilor industriale este important ca agricultorii să perfecționeze modelele corespunzătoare de producție și să aleagă soiurile care demonstrează o fertilitate ridicată și rezistență la boli. Potrivit specialistului, în Polonia, soiul Chopin este ales din ce în ce mai des pentru livezile industriale. Soiul respectiv asigură o roadă deplină deja din anul 2-3 de la plantare și, în condițiile unei plantări intensive (0,6m-0,9m între puieți) și a irigării, asigură o roadă minimă de 70-80 tone/ha. Totodată, pentru acest soi cele mai potrivite protaltoiuri sunt M-26 și M-9. La fel, este necesar și sistemul de suport cu șpaler.

Impactul vizitei asupra fermierilor moldoveni

Această experiență a fost benefică pentru fermierii moldoveni, oferindu-le nu doar cunoștințe tehnice, ci și inspirație pentru a-și dezvolta propriile afaceri. Participanții au revenit în Republica Moldova cu idei noi și planuri concrete pentru îmbunătățirea producției.

Agricultorul din Căușeni Eugen Socolenco are o livadă ce se întinde pe o suprafață de circa 200 de hectare. Acesta a fost impresionat de nivelul de mecanizare din livezile poloneze. El a subliniat că această mecanizare nu doar îmbunătățește productivitatea, dar lucrările sunt realizate rapid și eficient, ceea ce este esențial pentru a menține calitatea fructelor.

„În livezile industriale, practic, mecanizarea este de 90%. Ramurile interioare sunt tăiate cu ajutorul unor agregate specializate, fructele sunt recoltate cu combine. Această eficiență îmi place foarte mult”, spune Socolenco.

Eugeniu Socolenco planifică transformarea livezii în una industrială: „Suntem pregătiți să plantăm sezonul următor 10 hectare de livadă industrială”.

Constantin Petrovici este un alt agricultor care a fost impresionat de productivitatea livezilor intensive.

„Multe mi-au atras atenția în cadrul vizitei la livezile industriale de măr din Polonia, mai ales ingeniozitatea lor de a face maximal de ieftin, dar foarte, foarte productiv. Am văzut pomi plantați la 50 cm unul de altul. Vrem să încercăm să plantăm o asemenea livadă în primăvară sau toamnă. Soiul Chopin mi-a plăcut foarte mult pentru că e productiv și rodește pe ramuri tinere”, a afirmat el.

După această vizită, unii fermieri moldoveni au început să se gândească la adaptarea tehnologiilor poloneze în propriile livezi.

„După ce am vizitat livezile industriale de mere am tras concluzia că s-ar putea de făcut în așa mod și la noi. Consider că acesta ar fi drumul de mers înainte, de aceea vreau și eu să înființez o astfel de livadă, dar mai întâi trebuie să rezolv câteva probleme legate de sistemul de irigare”, a menționat agricultorul din Orhei Nasu Vasile.

Una dintre principalele provocări identificate de fermierii moldoveni este legată de irigare.

„În Polonia este foarte bine că au irigare, dar la noi e mult mai complicat. Pentru a implementa cu succes modelul polonez, fermierii din Moldova trebuie să găsească soluții eficiente pentru irigarea livezilor. Dacă rezolvăm problema ce ține de irigare atunci plantăm o livadă industrială”, concluzionează agricultorul Ciprian Duca.

Începând cu 1 ianuarie a.c., statul a venit cu o susținere suplimentară a fermierilor prin acordarea unor subvenții de stat pentru plantarea livezilor de măr industrial. La momentul actual, unii fermieri deja au început negocierile cu procesatorii locali privind plantarea livezilor de acest tip.

Potrivit directorului executiv al Asociației Speranța-Con, Mircea Manoli, este imperativ ca fermierii să aibă parte nu doar de seminare teoretice, ci și să observe în practică experiențele utilizate în domeniu.

„Prezența fermierilor în livezile industriale de măr din alte țări schimbă fundamental perspectiva lor asupra afacerii. Fiecare agricultor este, în esență, un om de afaceri care trebuie să se asigure că activitățile sale sunt rentabile. Am optat pentru Polonia datorită experienței sale în producția de mere industriale și pentru exemplul său remarcabil de bune practici și tehnologii avansate în cultivarea acestui tip de livezi”, a afirmat Mircea Manoli.

Precizăm că, vizita a avut loc în perioada 19 – 22 mai 2024, iar agricultorii au avut ocazia să discute personal cu proprietarii livezilor despre specificul îngrijirii, cultivării, problemele întâmpinate și soiurile de măr cele mai potrivite pentru livezi industriale.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!