Știri din Moldova

Expert: Agricultura moldovenească suferă din cauza utilajelor vechi

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
Agricultura moldovenească suferă din cauza utilajelor vechi - agroexpert.md

Una dintre problemele esențiale cu care se confruntă agricultura Moldovei este productivitatea scăzută a muncii și îmbătrânirea tehnologiilor. Potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, acești factori influențează direct eficiența sectorului agricol, veniturile fermierilor și competitivitatea produselor moldovenești pe piețele interne și externe.

Productivitatea muncii în agricultura Moldovei este mai mică decât în alte țări europene, ceea ce se datorează în principal tehnicii învechite, nivelului scăzut de automatizare și calificării insuficiente a lucrătorilor. Compararea indicatorilor de productivitate între Moldova și câteva țări vecine scoate în evidență amploarea acestei probleme.

Totodată, utilizarea echipamentelor vechi și depășite crește riscul de defecțiuni frecvente, ceea ce duce la pierderi de timp și eficiență în activitățile agricole.

Vârsta medie a tehnicii agricole în diferite țări (2020)

„În Moldova, tehnica agricolă este adesea folosită până la limita duratei sale de viață, ceea ce afectează performanțele și crește riscul de avariere. Situația dată subliniază necesitatea de a investi în modernizarea parcului de utilaje pentru a crește productivitatea și a reduce costurile de întreținere”, puntează expertul.

Anul mediu de producție al mașinilor și echipamentelor agricole din Moldova este 2016. Aceasta înseamnă că jumătate dintre utilajele și echipamentele agricole din țară au peste opt ani. Totodată, un sfert din echipamente, adică 25%, au o vechime mai mare de 25 de ani (fiind produse înainte de 1998). Pe de altă parte, trebuie menționat că 25% dintre echipamente sunt relativ noi, având mai puțin de patru ani (produse după 2020).

Analizând separat situația tractoarelor, care reprezintă 57% din totalul echipamentelor, datele arată astfel: un sfert dintre acestea funcționează încă din 1990, jumătate au fost produse în 2007, iar un alt sfert sunt fabricate după 2018. Cele mai vechi utilaje din această categorie sunt două tractoare cu roți fabricate în 1949 în SUA, utilizate la Orhei, și alte două tractoare fabricate în Federația Rusă, folosite în Soroca.

În ceea ce privește combinele de recoltat, care reprezintă 5% din toate echipamentele agricole, distribuția pe ani de fabricație este similară cu cea a tractoarelor.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!