Moldova

Fabrica de peleți din Pașcani va fi transmisă în gestiunea Termoelectrica. MAIA: „Nu ține de competența noastră”

Author: Fiodorov Ilinca
fabrica de peleți - agroexpert.md

Fabrica de Peleți din localitatea Pașcani, raionul Criuleni, care stă nefuncțională de mai bine de șase ani, va fi transmisă în administrarea Agenției Proprietății Publice și gestiunea întreprinderii Termoelectrica. Cel puțin, astă se prevede într-un proiect al unei hotărâri de Guvern elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Proiectul prevede transmiterea cu titlu gratuit, din administrarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, gestiunea Instituției Publice „Centrul de Perfecționare în Domeniul Mecanizării Agriculturii” în administrarea Agenției Proprietății Publice, gestiunea S.A. Termoelectrica", inclusiv bunurile menționate în anexa la proiectul hotărârii de Guvern, care formează un bun complex: Fabrica de producere a peleților.

Nu ține de competența MAIA

Potrivit MAIA, proiectul a fost elaborat în scopul eficientizării resurselor energetice și gestionării durabile acesteia. Totodată, instituția punctează că „Centrul de Perfecționare în Domeniul Mecanizării Agriculturii ar duce lipsă de materie primă, utilaj tehnic, remorci, tractoare, brațe de muncă, inclusiv resursele necesare pentru a porni producerea”.

Mai mult, autorii proiect susțin când ține de competența Ministerului Agriculturii „gestionarea unui proiect care are drept scop reducerea costurilor de energie și dezvoltarea sistemelor de încălzire durabilă”.

Prin urmare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Agenția Proprietății Publice vor institui Comisia de transmitere a bunurilor menționate.

Istoria fabricii nefuncționale de mai bine de șase ani

Fabrica de peleți din localitatea Pașcani, raionul Criuleni a fost construită cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în anul 2015.

Construcția Fabricii de peleți a făcut parte din proiectul „Utilizarea Eficientă a Combustibilului Solid din Biomasă”, gestionat de către Unitatea de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterii Producției Alimentare, actuala ADMA, instituție din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). În total, proiectul a costat peste 153 de milioane de lei.

Când a fost dată în exploatare, fabrica urma să asigure cu peleți 25 de grădiniţe şi şcoli, care au fost dotate cu cazane speciale din banii oferiți de către Guvernul de la Tokio.

Aceasta a fost lansată oficial pe 30 iulie 2015 în cadrul unei ceremonii oficiale la care a participat președintele Republicii Moldova de atunci Nicolae Timofti. Totuși, fabrica a funcționat doar pentru câteva ore, iar timp de mai bine de șase ani aceasta a fost nefuncțională.

În următorii ani, autoritățile au încercat să o repună în funcție. În luna augusta a anului 2022, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis o notă prin care anunță că fabrica de peleți construită în anul 2015 cu suportul financiar al Guvernului Japoniei este funcțională.

„Fabrica de peleți din localitatea Pașcani ce a fost construită cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în anul 2015, și-a relansat activitățile. În scop de familiarizare cu procesul de producere a peleților, reprezentantul rezident al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Sugimoto Satoshi a efectuat o vizită de lucru, astăzi, împreună cu reprezentanții conducerii ADMA, la fabrica de peleți din Pașcani”, se menționa în nota ministerului.

Oficialii declarat că, atunci, fabrica dispunea de aproximativ 250 de tone de materie primă pentru a asigura procesul de producere a peleților.

„Activitatea fabricii a fost revitalizată după un amplu proces de identificare și atenuare a deficiențelor la linia tehnologică de producere. Oficialul nipon a mulțumit ADMA pentru implicare în reactivarea procesului de producere și pentru progresul realizat în acest domeniu”, se mai arăta în comunicatul emis.

Totuși, după jumătate de an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat hotărârea de Guvern pentru transmiterea fabricii de peleți în gestiunea Termoelectrica.

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!