Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial (PAM) au lansat un program pentru a sprijini micii fermieri și familiile rurale din Ucraina afectate de război.
Programul este concentrat pe fermierii cu terenuri mai mici de 300 de hectare, precum și pe familiile rurale, care cultivă alimente pentru consumul propriu.
În cadrul acestui program se pune accent pe curățarea terenurilor de mine și alte rămășițe explozive ale războiului. Totodată, pe restabilirea mijloacelor de trai în agricultură, pentru a contribui la redresarea economică a Ucrainei și pentru a elimina treptat nevoia de asistență umanitară, scrie FAO.
„Asigurarea că terenul este fără rămășițe explozive reprezintă primul pas către reconstruirea comunităților rurale rezistente și prospere din Ucraina și prevenirea dependenței lor pe termen lung de asistența umanitară”, a spus coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina, Denise Brown.
În același timp, șeful FAO din Ucraina a declarat că, mulți agricultori aleg să nu cultive, pentru a nu-și risca viața.
„Multe familii și fermieri nu plantează în acest sezon, deoarece știu că teritoriile lor sunt periculoase și își pot riscă viața plantând pe terenuri minate sau pe soluri contaminate”, a menționat șeful FAO din Ucraina, Pierre Vauthier.
Războiul a afectat agricultura și producția alimentară a Ucrainei, a perturbat lanțurile de aprovizionare și exporturile, a crescut costurile de producție și a provocat contaminarea minelor pe scară largă.
„Fără acțiuni urgente, producția agricolă din Ucraina va continua să se prăbușească, cu consecințe directe asupra securității alimentare și a diversității dietei din țară și cu potențiale efecte de unda pe piețele regionale și globale”, a specificat reprezentantul PAM și directorul de țară în Ucraina, Matthew Hollingworth.
FAO, PAM și FSD, în strânsă coordonare cu comunitățile, autoritățile locale și Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, vor identifica terenurile care necesită deminare prin utilizarea imaginilor prin satelit. În a doua fază, echipele de deminare vor supraveghea și curăța terenurile din mine și alte resturi explozive ale războiului, acordând prioritate parcelelor care pot fi eliberate rapid cu lucrări minime de defrișare. În a treia fază se vor testa solurile pentru a evalua contaminarea cu poluanții lăsați în urmă de armele explodate și vor chestiona simultan micii fermieri și familiile rurale cu privire la tipurile de inputuri și resurse de care au nevoie pentru a reporni producția agricolă.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Programul Alimentar Mondial estimează potențiale economii anuale de până la 60 de milioane USD în asistență alimentară directă pentru comunitățile rurale. Proiectul a fost susținut de Fondul Umanitar al Ucrainei, precum și de donatori privați.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!