Producătorii de grâu din Franța au cerut sprijin de la guvern, în contextul scăderii dramatice a recoltei, în comparație cu anul trecut. Cifrele analiștilor arată că pierderile în recolta de grâu ar putea fi de aproape 30%, din cauza situației meteorologice dezavantajoase din acest sezon. Astfel, pagubele suferite de fermieri ar putea depăși suma de 1,6 miliarde de euro, scrie agrointel.
Fermierii francezi fac apel la guvern să le ofere asistență financiară deoarece există un risc ridicat ca recolta de grâu din acest an să fie cea mai mică din ultimii zece ani, din cauza ploilor torenţiale.
Producătorii francezi apelează la guvern. Pierderile în recolta de grâu, semnificative în acest sezon
Potrivit analizelor efectuate pe teren, există o scădere a producției de grâu în Franța de cel puțin 15% în comparație cu anul precedent an, dar, conform grupului AGPB, aceasta ar putea fi de până la 28%. Cifrele ar arătat o producție de 26 de milioane de tone în acest sezon.
„Scăderea randamentelor este catastrofală pentru producătorii de cereale”, a declarat preşedintele AGPB, Eric Thirouen, într-un comunicat, adăugând că pierderile totale de venituri suferite de fermieri ar putea depăşi 1,6 miliarde de euro.
Fermierii cer compensații, beneficii fiscale și amânarea plăților la împrumuturi.
Potrivit Meteo France, această primăvară a fost a patra cea mai ploioasă înregistrată pentru țară, cu precipitații cu 45% mai mari decât media ultimilor zece ani. Inundațiile și alunecările de teren din toată țara au provocat pagube grave terenurilor agricole. Lumina soarelui a fost, de asemenea, cu aproape 20% mai scăzută decât media specifică sezonului.
Din 22 iulie, doar 41% din recolta de grâu comun a Franței fusese recoltată, față de 76% în 2023. Au scăzut și volumele de grâu comun în stare bună sau foarte bună.
Cu o situație similară se confruntă și agricultorii moldoveni. Aceștia cer în continuare declararea stării de urgență în agricultură.
Citește și: Fermierii cer în continuare instituirea stării de urgență în agricultură
„Sute de agricultori din aceste zone sunt vizați de creditori în vederea inițierii procedurii de insolvență. Lipsa unor măsuri rapide de sprijin din partea Guvernului pentru salvarea și transformarea ramurii agricole la noile condiții de climă, pe care le trăim cu toții, vor avea ca consecință falimentarea miilor de fermieri, iar efectele adverse vor fi nu doar economice dar prioritar sociale și politice”, susține Forța Fermierilor.