Moldova

Fermierii, nemulțumiți de prețul oferit de Zernoff: Nu reflectă realitatea din piață

Author: Fiodorov Ilinca
Fermierii declară că că prețul oferit este mult mai mic decât cel de pe piață - AGROEXPERT.MD

Membrii Asociației Forța Fermierilor se arată îngrijorați de intenția companiei Zernoff de a importa porumb și grâu, în contextul în care în țară sunt suficiente stocuri pentru a suplini necesitățile de producție ale companiei. Contactat de AGROEXPERT, directorul executiv al Asociației a declarat că prețul oferit fermierilor este mult mai mic decât cel de pe piață.

„Președintele asociației noastre participă în cadrul Comisiei de Licențiere. Din informațiile pe care le deținem, compania Zernoff a depus o cerere în luna august pentru a importa o cantitate totală de aproape 30.000 de tone, din care peste 20.000 de tone și aproximativ 8.000 de tone de grâu pentru necesitățile proprii de producție. Până acum, au avut loc două sau trei ședințe ale comisiei. La prima ședință s-a discutat despre posibilitatea ca Zernoff să achiziționeze aceste cantități din stocurile interne, având în vedere că există suficiente rezerve, inclusiv în cadrul fermierilor din asociația noastră, dar nu au existat comunicări oficiale din partea acestora către asociațiile noastre”, susține Alexandru Bădărău.

Potrivit directorului executiv al AFF, prețul oferit de companie era mult mai mic decât prețul de achiziție curent pe piață, nu doar pe piața noastră, ci și mai mic decât cel la care intenționau să achiziționeze produsele din Ucraina.

„A fost publicat un anunț referitor la intenția de achiziționare, indicându-se un număr de telefon. Mulți agricultori au sunat, dar prețul oferit de companie era mult mai mic decât prețul de achiziție curent pe piață, nu doar pe piața noastră, ci și mai mic decât cel la care intenționau să achiziționeze produsele din Ucraina. În cererile depuse pentru import, fiind specificate și prețurile de achiziție. Ei ofereau 3,20 lei agricultorilor, dar aceasta doar la telefon, deoarece nu au trimis o ofertă scrisă. În schimb, pentru achizițiile din Ucraina, prețul era de cel puțin 220 de dolari pe tonă. În timp ce, la noi, prețul porumbului varia între 3,40 și 3,50 lei, în funcție de costul transportului. Prețul minim se ridica la acest nivel, însă compania Zernov nu dorea să ofere un preț mai mare de 3,20 lei. Prețurile au crescut ulterior, iar în ultimele două săptămâni compania a refuzat să ofere un preț pentru agricultorii noștri”.

Alexandru Bădărău susține că agricultorii au propus cantități mari, de câteva mii de tone, între 3.000 și 4.000 de tone, dar s-au lovit de prețuri foarte mici.

De cealaltă parte, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat pentru AGROEXPERT că, cererea de import nu poate fi admisă dacă în țară sunt suficiente stocuri.

Precizăm că, anterior, MAIA a anunțat că au respins cererea Zernoff, iar Comisia de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a recomandat solicitantului să creeze o platformă de comunicare cu fermierii autohtoni producători de cereale, pentru a identifica cantitățile solicitate din sursele interne ale țării.

Totodată, s-a recomandat asociațiilor producătorilor de cereale din țară să colaboreze cu solicitantul cererii de import în vederea optimizării procesului de achiziție a cerealelor din sursele interne ale Republicii Moldova.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!