În ultimii ani, producătorii de fructe și legume sunt tot mai orientați la tehnologii moderne de producere, se plantează suprafețe tot mai mari de sere acoperite cu peliculă, livezi superintensive cu plase antigrindină și sisteme de irigare. Ce se întâmplă însă cu deșeurile din plastic generate de activitatea agricolă?
Conform calculelor estimative, efectuate de specialiștii proiectului Agricultura Performantă în Moldova în urma discuțiilor cu furnizorii, un hectar irigat și cu peliculă de mulci generează 330 kg de plastic anual.
Unde ajung toate aceste deșeuri din plastic? Producătorii agricoli fie îl aruncă la gunoiștile autorizate sau neautorizate, îi dau foc la marginea câmpului sau îl încorporează în sol (dacă este vorba de peliculă subțire 15-20 microni).
Specialiștii APM clasifică toate aceste măsuri ca fiind neprietenoase mediului și au reușit să dezvolte un model prin care pelicula și liniile de irigare sunt reciclate, în rezultatul colaborării fermierilor cu companiile de reciclare. În Moldova sunt mai multe companii de reciclare care colectează de la fermieri deșeurile din plastic. Deșeurile sunt colectate contra cost, iar fermierul are posibilitatea de a recupera o parte din investiția în banda de picurare sau peliculă.
„Deșeurile din plastic nu trebuie să fie murdare sau pline cu apă. Fermierii ne contactează în prealabil și aduc deșeurile la depozitul nostru. Apoi le cântărim și achităm fermierului de la 2 la 4 lei per kg. Achitarea o facem prin transfer sau cash. Eliberăm și facturi evident”, a comunicat reprezentantul companiei Uniplast din Chișinău.
Asemenea companii activează și în municipiul Bălți, dar și la Cahul.
De ce totuși fermierii preferă să arunce deșeurile din plastic? Unul dintre răspunsuri ar fi – greutatea prea mică adunată anual pentru a fi dusă la reciclare. Însă acesta pare a fi un motiv inventat – beneficiarii de granturi din partea proiectului Agricultura Performantă în Moldova practică colectarea deșeurilor timp de 2-3 ani, cu reciclarea lor ulterioară.
Mihai Urâtu este producător de legume din satul Ustia. Fermierul ne-a comunicat că a început să adune plastic și să îl ducă la reciclare din anul 2013.
„Până în 2018 noi am adunat mai mult de 2 tone de plastic. Am decis să nu mai aruncăm aceste deșeuri și am întrebat compania de la care achiziționăm banda pentru irigare și pelicula dacă ei se ocupă și de reciclare. Răspunsul a fost afirmativ și din acel moment am început să adunăm plasticul”, a spus producătorul.
Mihai Urâtu îndeamnă și alți producători să îi urmeze exemplul și să nu arunce sau ardă deșeurile din plastic.