Mai mulți agricultori pichetează astăzi, 30 august, sediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenției Intervenției și Plăți în Agricultură (AIPA). Aceștia sunt nemulțumiți că trebuie să anexeze la dosar, extrase din registrele contractelor de arendă, la solicitarea compensației și motorinei.
Asociația Forța Fermierilor a menționat că, prezentarea acestor documentelor ar fi foarte dificilă pentru agricultori, mai ales în situația când sunt în toi lucrările agricole.
„Dovada faptului că solicitanții posedă terenuri sunt certificatele de confirmare, eliberate de autoritățile publice locale, care conțin și numerele cadastrale. Aceasta forma de certificare deja a fost nu odată folosită în procesul de subvenționare. Însă acum AIPA impune nefondat pe fiecare fermier să aducă extrasul din registru primăriei cu sute sau chiar mii de terenuri agricole în formă separată pentru fiecare parcelă, cu indicarea proprietarului, de la care este arendat pământul. Agricultorii sunt extrem de revoltați de aceasta birocratizarea excesivă a procedurii de depunere a dosarelor. Dincolo de faptul că acest sprijin este unul infim, întârziat și alocat doar pentru o parte din fermieri, se creează impresia că autoritățile abilitate fac tot posibilul pentru a sabota procesul acordării ajutorului respectiv”, mai susțin agricultorii.
Solicitați de Agroexpert, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a declarat că prezentarea actelor ce justifică proprietatea sau folosința terenurilor agricole, este o prevedere legitimă, inclusă anterior și pentru alte măsuri de subvenționare, iar AIPA este obligată să o execute.
„Această cerință derivă din deciziile Curții de Conturi, în urma unor verificări privind acordarea compensațiilor și ajutorului umanitar agricultorilor afectați de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020. Atunci au fost constate cazuri în care erau prezentate date neveridice și nejustificate documentar. Astfel, pentru ca în anul curent să fie evitate un șir de deficiențe și neconformități, precum și pentru a exclude riscul de prejudiciere a bugetului de stat, s-a emis această hotărâre. Un alt aspect, la fel de important pentru noi ține de procesul nostru de preaderare la comunitatea europeană. Este o perioadă în care AIPA va fi auditată de instituțiile europene, pentru a stabili dacă entitatea este pregătită de gestionarea fondurilor europene. Actele care se solicită se obțin de la primării. Timp de câteva zile, la AIPA au fost deja recepționate peste 100 de cereri de solicitare a ajutorului umanitar extern sub formă de motorină și pentru depășirea consecințelor crizelor din anul 2022. Menționăm că, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură acționează în interesul tuturor agricultorilor, bazându-se pe principiile legalității, transparenței și echității între beneficiarii de subvenții”, precizează MAIA.
Precizăm că, la protest participă și Federația Națională a Fermierilor.
Totodată, la protest a venit ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pentru a discuta cu fermierii.
„Au fost multe persoane care au primit bani, dar nu trebuiau, au fost și acte false. Curtea de Conturi a verificat acordarea compensațiilor și ajutorului umanitar agricultorilor afectați de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020. Aceasta a stabilit niște cerințe care sunt obligatorii pentru AIPA. Este aceeași cerere care voi o depuneți când cumpărați tractoare și primiți oricare altă subvenție, nu este nimic diferit”, a susținut Vladimir Bolea.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!