Marina Buzdugan și Gheorghe Haruța, au deshis o fermă proprie, unde cresc cele mai mari păsări din lume, în satul Abaclia, raionul Basarabeasca. Tinerii au ales struții pentru că își doresc să promoveze un mod de viață sănătos, totodată pentru că creșterea struților este un domeniu cu un mare potențial, pe care ei planifică să îl valorifice în următorii ani.
Gheorghe Haruța ne-a povestit că ideea afacerii a fost analizată împreună cu familia sa, în special cu soția, și că de comun acord au ales intenționat struții, în detrimentul altor animale.
” Inițial ne-am gândit să creștem iepuri, dar după o analiză mai profundă, după câteva vizite în România, am ales struții. Primii pui i-am cumpărat de fapt de acolo,din România și pot să vă spun că s-au acomodat foarte bine în zona de sud a țării. Rezistă atât la temperaturile joase, cât și la cele ridicate, datorită temperaturii constante a corpului de 40 de grade, care le permite să reziste la temperaturi joase de până la -25-27 de grade Celsius. Creșterea struților este un domeniu care merită să fie dezvoltat. Pe lângă carnea dietică și foarte apreciată pe care noi o comercializăm, de anul trecut am început să vindem și pui de struț. Dar ne planificăm să folosim și pielea de struț, tăbăcirea pielii este un scop al nostru pentru viitor, din motiv că acest lucru se întâmplă deja în România. De fapt, primul lucru care ne întreabă cei care cumpără de la noi pui de struț este ce vor face cu ei peste un an. Anume din acest considerent, ne dorim să deschidem un abator, exact cum există abator pentru alte animale precum vitele, oile, așa ar trebui să fie procedura și pentru struți. Proiectul acesta trebuia implementat încă în 2020, dar din cauza pandemiei, am stagnat puțin, însă sperăm că în următorii doi ani, se va realiza acest obiectiv al nostru” ne-a explicat Gheorghe Haruța.
Planul legat de deschiderea unui abator a fost dat peste cap din simplul motiv că în Republica Moldova nu există așa de mulți struți, iar donatorii, de obicei, solicită o strategie bine pusă la punct.
” Noi de fapt am fi putut obține susținere financiară din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar un abator ca să funcționeze, este nevoie de a avea suficiente păsări care vor fi abatorizate, însă în Moldova pot să fie în total 100 de struți, pentru că multe persoane cresc câte 3-4 struți, maxim 10. Prin urmare era un mare risc să deschidem abatorul fără a avea destui struți. Din acest motiv, ne propunem ca în decurs de 2-3 ani să creștem pui și să îi vindem ca să mărim numărul struților în întreaga țară ca să avem de unde îi colecta ulterior, când vom deschide abatorul, a menționat tânărul antreprenor.
Misiunea de a crește și înmulți struții pentru întreaga țară poate fi realizată, pentru că dețin 16 struți reproductivi la ferma lor din Abaclia și un incubator modern.
„Am beneficiat de susținerea Programului PARE 1+1, ODIMM, un grant în valoare de 250 de mii de lei, nerambursabil și am cumpărat un incubator cu ecluzor și tot echipamentul necesar pentru incubare. Struții se reproduc în perioada caldă a anului, începând cu luna martie până în septembrie. Ouăle fertile noi avem grijă și le incubăm și deja adunăm comenzi pentru puișorii de struți ce urmează să eclozeze după 42 de zile, cât durează perioada de incubație. După o lună, puii sunt vaccinați și gata pentru a părăsi familia” ne-a detaliat Gheorghe.
Nu toate ouăle sunt fertile, prin urmare acestea sunt vândute pentru a fi consumate, de rând cu carnea de struț, care este la mare căutare din ce în ce mai mult.
” Să nu credeți că avem așa multe ouă încât nu știm ce să facem cu ele, pentru că numai primele ouă în decursul unei luni, nu sunt fertile și noi le vindem. Dar struții nu fac ouă regulat, o dată la 2-3 zile și în jur de două săptămâni se opresc. Ouăle ajung să cântărească de la 1,2 -1,8 kg și le vindem cu 300 de lei bucata. Carnea de struţ este foarte sănătoasă, conţine mult fier și este foarte fragedă atâta timp cât este obținută de la un struț care nu a depășit vârsta de un an. O vindem cu prețul de circa 500 de lei per kg. Este tot mai căutată de proprietarii de restaurante în special, deoarece este o carne curată pentru că nu conţine hormoni sau alţi aditivi de creştere. De fapt, realizarea cărnii nu a fost o problemă pentru noi. De la un struț până la vârsta de un an, se pot obține circa 20-30 de kg de carne, nu mai mult, chiar dacă un struț viu ajunge până la 100-120 kg, restul constituie pielea, oasele, grăsimea păsării. Vârsta corectă de sacrificare este de 12-14 luni, ulterior carnea nu va mai fi fragedă. Noi vindem și grăsimea de struț care la fel are proprietăți chimice foarte apreciate, de cei care cunosc.”
Tinerii au optat pentru o hrană sănătoasă oferită struților, după o rețetă specială, compusă din treisprezece componente, care includ toate cerealele care cresc în țara noastră, fabricate sub formă de granule.
”Noi le producem conform unei combinații recomandate pentru ca hrana struților să conțină exact ceea de ce au ei nevoie. O oferim și celor care procură de la noi pui de struț, deoarece consider că dacă sunt hrăniți corespunzător, struții cresc ușor, fie pe lângă casă, fie într-o fermă. Sunt destul de cuminți și nu creează probleme” a povestit tânărul antreprenor.
Visul la care vor lucra în următorii ani, rămâne a fi creșterea numărul de struți pe teritoriul Moldovei și deschiderea unui abator, cu posibilitatea de prelucrare și a pielii de struț.
„În România sunt fermieri care au reușit să dezvolte afaceri frumoase cu prelucrarea pielii, tăbăcirea, producerea încălțămintei sau a accesoriilor din piele de struți. Acest lucru ni-l propunem și noi. Scopul nostru este de a dezvolta o fermă mare, cu acel abator pe care îl vom deschide în viitor, cu utilajele necesare și pentru tăbăcirea pielii. În acest mod, vom ajuta și alți producători care doresc să crească struți să aibă unde îi comercializa, fără probleme” a mai adăugat Gheorghe Haruța.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!