Prețuri și Tendințe

Grafic | Prețurile cerealelor și oleaginoaselor au crescut în acest sezon

Author: Lidia Danila
Expert: Iurie Rija
Prețurile cerealelor și oleaginoaselor Rija - agroexpert.md

Sezonul agricol 2024/2025 aduce schimbări importante în piața cerealelor și oleaginoaselor atât la nivel internațional cât și național. Din perioada începutului recoltării culturilor din grupa I, prețurile de vânzare sunt mai mari comparativ cu sezonul precedent. Această creștere este influențată de condițiile climaterice nefavorabile, care au afectat randamentele, precum schimbările în exporturile principalelor țări de expediție. De această părere este expertul în agro-market, Iurie Rija.

În sezonul 2023/2024 (în special a 2-a jumătate), piața Bazinului Mării Negre inclusive și a Republicii Moldova a fost mai puternic influențată de exporturile masive și la prețuri scăzute din Ucraina.

„De exemplu, în perioada ianuarie-iulie 2024, Ucraina a transportat doar pe cale maritimă 59,9 milioane de tone de mărfuri, majoritatea fiind cereale, comparativ cu 34,4 milioane de tone în 2023. Această cantitate este aproape egală cu volumul exportat pentru toate cele 12 luni ale anului 2023, care a fost de 62 milioane de tone”, susține Rija.

Sezonul 2024/2025 este marcat de condiții climaterice dificile, care au impact negativ asupra dezvoltării culturilor cerealiere și oleaginoase. Potrivit expertului, canicula și disconfortul termic din luna iulie au afectat culturile din regiunea Bazinului Mării Negre, reducând rezistența acestora la stresul termic și diminuând randamentele. Astfel, se așteaptă ca recoltele de grâu, orz, rapiță, porumb și floarea-soarelui să fie mai mici decât cele din sezonul anterior.

În acest sens, Uniunea Ucraineană a Comercianților de Cereale a redus estimările pentru recolta totală de cereale și semințe oleaginoase în 2024, la 71,8 milioane de tone, din cauza valului de căldură. Aceasta include 23,4 milioane de tone de porumb, 19,8 milioane de tone de grâu, 4,95 milioane de tone de orz, 12,8 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, 4,8 milioane de tone de soia și 4,3 milioane de tone de rapiță. La fel, exporturile de porumb ar putea scădea la 20,1 milioane de tone (reducere de 8,6 milioane sau cel mai scăzut nivel timp de 8 sezoane), cele de grâu la 12,9 milioane de tone (scădere cu 5,5 milioane de tone), iar cele de orz la 2,1 milioane de tone (scădere cu 400 de mii de tone- cel mai redus volum timp de 13 sezoane), din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Ce ține de România, seceta din acest an se estimează să reducă recolta de porumb a României cu cel puțin 4 milioane de tone sub estimările inițiale ale USDA de 11,25 milioane de tone. Bulgaria și Ungaria se confruntă și ele cu pierderi similare de producție. Aceste reduceri afectează disponibilitatea pentru export, determinând țările să-și reevalueze strategiile de export în funcție de noile realități de piață. Condițiile respective au contribuit la creșterea prețurilor de vânzare a cerealelor și oleaginoaselor la nivelul Bazinului Mării Negre, inclusiv R. Moldova”, detaliază expertul Iurie Rija.

În portul Constanța, prețurile grâului au crescut în august 2024, față de luna iulie 2024, de la 192 de euro/t la 200 de euro/t.

„Totuși, această valoare nu reprezintă maximul atins (pe 3 august 2024, prețul a ajuns la 203 euro/t), întrucât recent prețurile au fost influențate de traiectoria Matif, marcând o scădere nesemnificativă sub presiunea unui euro mai puternic și a riscurilor privind o posibilă recesiune în SUA. În general însă, vorbim de o creștere a prețului grâului în condițiile DAP Constanța, acesta atingând maximul ultimelor șase luni”, precizează acesta.

În porturile din Ucraina, prețul grâului a rămas la valori mai ridicate, influențat de perspectivele pesimiste privind recolta și reticența fermierilor de a vinde la prețuri mai mici. Astfel, la moment grâul în Ucraina se tranzacționează în porturile Reni/Izmail cu 178-180 $/t, pe când la începutul sezonului precedent era mai mic – de 170 $/t și asta cu condiția creșterii temporare a prețurilor în urma atacurilor porturilor Dunărene cu dronele rusești în vara 2023.

Potrivit expertului, prețurile rapiței cunosc o volatilitate semnificativă în contrast cu alte culturi. În sezonul 2023/2024 volumul global de procesare al rapiței a atins un nivel record de 77,2 milioane de tone, cu o creștere de 0,6 milioane de tone față de sezonul anterior. La începutul sezonului 2024/2025, prețurile rapiței în condițiile DAP Constanța au crescut considerabil, atingând o valoare medie de 440-450 de euro/t, comparativ cu 400-405 euro/t cu care a fost început sezonul anterior.

La 1 august, prețurile rapiței ucrainene se evaluează la 400-415 dolari/t în condițiile DAP Izmail/Reni, în creștere față de 340-360 de dolari/t în aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile rapiței în Republica Moldova variază semnificativ în funcție de regiune, începând de la 8.600-8.700 de lei/t TVA inclus în zona de Nord a țării și ajungând până la 9.000 de lei/t în regiunea portului Giurgiulești.

„Comparativ cu sezonul precedent, prețurile au crescut considerabil, cu 2.000-2.500 de lei/t. De exemplu, în luna august 2023, prețul rapiței începea de la 6.100-6.200 de lei/t, cu un maxim de 7.000 de lei/t în Giurgiulești. Cu toate acestea, în contextul prețurilor ridicate, numărul de traderi activi a scăzut, iar cererea redusă a determinat fermierii să vândă rapița ocazional la prețuri mai mici”, mai specifică expertul.

Pe fondul unei cereri moderate, prețul orzului a rămas constant în comparație cu anul trecut, în unele regiuni înregistrând chiar o scădere. De exemplu, în Constanța, prețul orzului este de 189 de euro/t, mai mic decât în augustul trecut, când prețul era de 192-195 de euro/t.

Iurie Rija menționează că, în Ucraina, unde recolta estimată este la cel mai scăzut nivel din ultimele 13 sezoane, de doar 2,1 milioane de tone, prețul orzului a crescut ușor, atingând 145 de dolari/t în porturile Reni și Izmail, față de 140 de dolari/t în august 2023. Totodată, în Republica Moldova, recolta de orz s-a diminuat la 1,7-2 t/ha, comparativ cu media de 3 t/ha în ultimele 5 sezoane. Cu toate acestea, prețul orzului rămâne la niveluri scăzute, variind între 2.300-2.450 de lei/t TVA inclus în regiunea de Nord și 2.864 de lei/t în zona portului Giurgiulești, reflectând lipsa de susținere a prețului de scăderea recoltei.

Comparativ cu sezonul precedent, prețurile la porumb în România și Ucraina nu au crescut într-o manieră considerabilă. În Constanța, porumbul se tranzacționează la 202 dolari/t, comparativ cu 190 de dolari/t la începutul lunii august 2023.

„În porturile Reni și Izmail, prețul de achiziție este de 150-160 de dolari/t, în creștere față de 140 de dolari/t în august 2023. În Republica Moldova, prețurile porumbului au înregistrat o creștere mai semnificativă, atingând 4.000 de lei/t TVA inclus în regiunile Centru și Nord”, a afirmat Iurie Rija.

Vara din 2024 a reprezentat o provocare majoră pentru culturile de floarea-soarelui din Ucraina, Rusia și țările UE de la Marea Neagră, inclusiv România și Bulgaria. Potrivit expertului, prețurile pentru noua recoltă sunt încă fluctuante, deși așteptările inițiale erau pentru o recoltare mai timpurie în urma vremii calde.

În Constanța, prețul floarei-soarelui rămâne stabil la 430-435 de dolari/t, în timp ce în Prutul Galați se situează la 440 de dolari/t și în Slobozia (Expur) la 448 de dolari/t, cu livrare între 15 august și 30 septembrie. De asemenea, în porturile dunărene din Ucraina, prețul a scăzut ușor, de la 365 de dolari/t în iunie 2024 la 355-360 de dolari/t, dar totuși rămâne mai ridicat comparativ cu august 2023, fără a compensa pe deplin pierderile de recoltă.

În Republica Moldova, prețul de achiziție pentru floarea-soarelui variază de la 7.100-7.150 de lei/t în regiunea Nord, la 7.400-7.600 de lei/t în zona portului Giurgiulești, însă cererea și oferta sunt slabe, iar procesatorii nu au anunțat încă prețurile pentru noul sezon.

„În contextul provocărilor climatice și al fluctuațiilor actuale ale pieței, evoluția prețurilor pentru floarea-soarelui sugerează o tendință ascendentă în perioada următoare. Prețurile actuale, deși mai ridicate decât în anul anterior, nu reflectă pe deplin impactul negativ al recoltei slabe și al cererii crescute. În acest context, piețele internaționale, inclusiv cele din Constanța și porturile dunărene din Ucraina, sugerează că prețurile floarei-soarelui vor continua să crească în perioada următoare”, concluzionează Iurie Rija.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!