Știri din Moldova

Guvernul sporește accesul producătorilor agricoli la subvenții

Subventii pentru micii producatori - AgroExpert.md

Guvernul a aprobat astăzi, 4 aprilie, modificări privind principiile de subvenționare pentru producătorii agricoli. Noile prevederi vor îmbunătăți accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere și migranții reveniți care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.

Resursele disponibile în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural constituie 1,75 miliarde de lei. Guvernul menționează că banii vor fi distribuiți pe categorii de producători: micro, mici, mijlocii și mari.

Totodată, miniștrii au aprobat majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. Plafonul subvențiilor accesate va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an.

Ce ține de sectorul zootehnic, crescătorii de animale pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției.

Și producătorii vitivinicoli vor beneficia de subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin. 

Practicile de eficiență energetică urmează să fie subvenționate prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2.000 de lei per hectar. 

Mai mult, a fost majorat plafonul de la 800.000 de lei până la 1,5 milioane de lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile (panouri solare și fotovoltaice, instalații eoliene, biogaz). 

Pentru a promova dezvoltarea agriculturii ecologice, Guvernul va propune utilizarea culturilor fixatoare de azot și „îngrășămintelor verzi” pentru menținerea și intensificarea fertilității solului. În acest sens, vor exista plăți compensatorii de 2.500 de lei per hectar de teren.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!