Expertul independent în exportul și producția de culturi cerealiere Igor Grigoriev propune ca în termeni proximi să fie inițiate negocieri mai agresive în ceea ce privește diplomația economică cu România, UE și alte țări terțe, în special în ceea ce privește exportul cerealelor și tranzitul cerealelor ucrainene.
Luând în considerație adresările și discuțiile anterioare în cadrul ședințelor cu Prim-ministrul și Ministrul Agriculturii privind logistica exportului de cereale din Republica Moldova, discuțiile avute la EURO GRAIN HUB, București, 27-28 aprilie, cu participarea miniștrilor agriculturii a României și Republicii Moldova, cât și discuțiile avute pe subiecte de intensificare bilaterală a relațiilor economice moldo-române:
Se propune, ca în termeni proximi să fie inițiate negocieri mai agresive din punct de vedere a diplomației economice cu România și UE, cât și alte țări terțe, în ceea ce ține de exportul cerealelor, inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene, primordiala problemă fiind fluidizarea prin punctele vamale, cel mai aglomerat și dificil fiind PTF Giurgiulești-Galați.
Și aici este ideea de a negocia simplificarea procedurilor vamale sau crearea unor Coridoare verzi pentru exporturile de cereale, la punctele de trecere a frontierei moldo-române și după necesitate româno-bulgare sau unde mai este flux mare de cereale moldovenești, inclusiv tranzit de cereale ucrainene, care astăzi dau peste cap toată logistica și costurile acesteia și într-un final direct influențează prețul de achiziție de la agricultor/fermier/producător”, susține expertul.
Igor Grigoriev consideră că este imperativ necesar de revenit la platforma de discuții săptămânale sau bisăptămânale la subiectul exportului de cereale.
„Reieșind din cele menționate, rugăm și solicităm respectuos intervenția Prim-ministrului Republicii Moldova către Prim-minstrul României, și autoritățile abilitate din România și Guvernul Republicii Moldova (MAEIE, MAIA, Ministerul Dezvoltării Economice, MIDR, Serviciul Vamal), în urgentarea inițierii negocierilor la subiectul sus menționat, cât și revenirea la platforma de discuții săptămânale sau bisăptămânale la subiectul exportului de cereale, unde să punem în discuții și analiză situația din economia națională și regională, inclusiv sectorul agroalimentar și agroindustrial”, a conchis acesta.
În susținerea celor menționate de Igor Grigoriev vine și Kelsey Walters din Oklahoma, Statele Unite ale Americii, specialistă în agricultură, menționând că „Grigoriev este printre puținii experți care pledează pentru sectorul agriculturii industriale”.
„Dacă vă aflați în Moldova și doriți să ajutați la dezvoltarea economiei R. Moldova, conlucrarea cu Igor Grigoriev ar putea fi un loc de început. (...) Dacă aveți un buget de dezvoltare economică și doriți să ajutați fermele să supraviețuiască blocadei rusești și avalanșei de produse ucrainene prin Moldova, apelați la Igor pentru a insufla claritate”, a declarat Kelsey Walters.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!