Reportaj

În premieră, în Moldova a fost sărbătorită Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol

Ziua Mondială a Turismului Vitivinicol este sărbătorită încă din 2009,  în a doua duminică a lunii noiembrie, cu participarea cramelor care aparțin Rețelei Europene a Orașelor Vinului (RECEVIN). În premieră pentru țara noastră, în acest an, Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova împreună cu Asociația Somelierilor au organizat o excursie de promovare la două vinării cunoscute, Mileștii Mici și Combinatul de vinuri Cricova pentru a da start acestei sărbători și la nivel național.
Excursia a demarat cu vizita la vinăria Milestii Mici, cea mai mare cramă subterană din Moldova, cu peste 200 km de tuneluri de calcar, dintre care 55 km sunt folosiți pentru depozitarea vinului. Pivnița are o colecție imensă de vinuri de peste 2 milioane de sticle fiind cea mai mare colecție din lume conform Cărții Recordurilor Guinness. Cu un ghid profesionist, vizitatorii au posibilitatea unică de a se plimba de-a lungul galeriilor pline de butoaie și sticle depozitate, unde temperatura este constantă, de 12-14 grade Celsius pe tot parcursul anului, în timp ce umiditatea variază între 85% și 90%. Multe informații curioase am aflat de la ghidul Tamara Crețu și chiar vă recomandăm să vizitați și voi într-o zi galeriile Mileștii Mici, veți trăi o experiență de neuitat.

La Mileștii Mici am avut parte de o experiență unică, fiecare vizitator și-a asumat reîmprospătarea dopului de ceară la o sticlă de vin din colecția anului 1986, pe care ulterior am sigilat-o și ambalat-o personal. Cine a dorit a lăsat și câte un autograf pe sticla pe care am depus-o în caza personalizată în cinstea primei sărbători a Zilei Mondiale a Turismului Vitivinicol din Moldova, în cea mai mare colecție de vinuri din lume de la Milești Mici.

Nu a lipsit degustarea vinurilor, selectate nu întâmplător, ci câteva vinuri care au obținut premii internaționale în 2021.


"Avem cele mai mari galerii subterane din lume, cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Noi, ca Asociația de Sommelieri, nu am putut rata șansa de a susține acest eveniment pentru a crește interesul oaspeților pentru industria vinicolă din Moldova și, ca urmare, pentru cultura și istoria băuturii din țara noastră. Ne bucurăm foarte mult că există oportunitatea de a organiza Ziua Internațională a Turismului Vitivinicol în Moldova și sperăm că aceasta va servi ca un impuls pentru stabilirea și dezvoltarea relațiilor cu organizațiile internaționale vitivinicole, precum și pentru a genera interesul somelierilor, degustătorilor și criticilor internaționali pentru patrimoniul vitivinicol din Moldova. Felicităm cordial pe toată lumea cu ocazia acestei sărbătorii și dorim țării noastre noi recorduri turistice și de vin!” a spus Mihai Druță, președintele Asociației Somelierilor din Moldova.

Directorul Combinatului de Vinuri „Mileștii Mici” Viorel Garaz, care are o experiență de câțiva ani în domeniul vinicol a menționat că această sărbătoare merită să devină una sărbătorită anual, de întreaga populație a țării.

”Consider că este un bun prilej de a sărbători cu toții pentru că avem vinuri deosebite, care merită a fi promovate nu numai în străinătate, unde sunt exportate, dar și locuitorii țării trebuie să guste și să savureze vinurile produse la noi. Desigur ne bucurăm mult cînd avem vizitatori din alte țări, dar ne-am dori ca și moldovenii să vină să cunoască unicitatea galeriilor noastre subterane, înscrise în Cartea Recordurilor Guinness. Des concetățenii noștri aleg destinații îndepărtate, ajungând chiar și la piramidele egiptene mai mulți decât la crama subterană de la Mileștii Mici sau de la Cricova. Cred că este menirea noastră să atragem turiștii din țară și depunem eforturi de a realiza acest obiectiv. Ziua de astăzi este de bun augur sper că tot mai mulți moldoveni ne vor păși pragul în viitor, atât la Mileștii Mici, dar și la Cricova, căci dacă mai multe vinării ne unim eforturile pentru a ne promova atât în țară, cât și peste hotare, unde exportăm vinurile noastre, obținem un rezultat mult mai semnificativ, decât am merge fiecare pe cont propriu” a subliniat Viorel Garaz.

Excursia a continuat în labirintul orașului subteran de la Cricova, unde există străzi, semne de circulație și chiar semafoare. După ce am călătorit cu mașinuța electrică pe străzile denumite în mare parte în cinstea băuturilor produse la Cricova, am văzut cum decurge procesul de îmbuteliere a șampaniei. Totodată am admirat colecțiile de vinuri ale unor personalități celebre care au vizitat galeriile subterane de la cricova, ce se întind pe o suprafața de 120 km, dintre care 80 sunt utilizate pentru păstrarea și măturarea vinurilor, iar 40 pentru extragerea pietrei de calcar.

Combinatul de vinuri Cricova SA, fondat în anul 1952, este unica întreprindere vinicolă ce deține cea mai înaltă distincție de stat Ordinul Republicii și reprezintă prin lege obiect al patrimoniului cultural - național al Republicii Moldova, unde se păstrează vinuri vechi de colecție, printre care și o sticlă de vin pascal, Ierusalim din 1902 care cu câțiva în urmă putea fi vândută cu peste 150 mii de dolari, însă a rămas în colecția vinăriei Cricova.

Directorul combinatului, Denis Șova, a subliniat că instituția pe care o conduce a revenit recent în posesia statului.

”Sunt mândru să vă comunic că prin negocieri am reîntors Combinatul de vinuri Cricova SA, statului în totalitate, căci mulți ani această întreprindere a aparținut unor proprietari care nu prea voiau să renunțe la proprietatea unei companii profitabile. Noi avem un profit anual de 20 milioane de lei, dintre care 50 milioane constituie impozitele achitate la bugetul țării. Pot să vă spun că în iunie 2020, când mulți nu activau, noi am continuat să muncim, la noi nicio persoană nu a rămas fără serviciu în timpul pandemiei. Deja am înregistrat încasări de 10 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, dar urmează cele mai bune luni când de regulă avem aproape jumătate din vânzările înregistrate. Ne-am dori să se schimbe proporția fluxului de turiști, acum avem 70% din străinătate, Ucraina și România, dar am prefera să avem turiști din țară. Am doris ă se cunoască despre vizitele care se organizează permanent la Cricova, orice locuitor al țării poate să ne viziteze cînd dorește. Desigur acum în situația pandemică sunt anumite condiții, dar avem ușile mereu deschise pentru vizitatori. Numărul turiștilor a scăzut de la 100 mii în 2019 la numai 18 mii în 2020, dintre care circa 90% au fost moldoveni, dar în acest an avem peste 45 mii de turiști, cred că până la finalul anului vom ajunge la 50 mii de vizitatori” a declarat Denis Șova.

La Cricova am avut ocazia să degustăm câteva vinuri selecte care au obținut în acest an medalii la concursuri internaționale, servite cu bucate deosebite, specialități ale casei, pregătite de bucătari, special pentru fiecare vin în parte.

”Am pregătit pentru început pâine coaptă de noi cu unt de răchițele, preparat după o rețetă proprie, care dă o notă mai savuroasă vinului servit de vizitatorii noștri. De asemenea, platoul cu brânzeturi a fost gândit la fel pentru a accentua gustul băuturilor produse la Cricova. Am meditat suficient până am găsit un nume potrivit pentru stridiile servite într-un strat subțire de șuncă, ”Îngerii pe cai”, o combinație deosebită, un deliciu nemaipomenit servit cu șampania noastră la această masă de sărbătoare. Iar la final, am pregătit carne de vițel cu mămăliguță și cașcaval servite cu roșii proaspete. Sperăm că aceste delicii gastronomice pregătite de noi au bucurat papilele gustative ale oaspeților noștri, care vor reveni la noi” a subliniat Eugenia Carimova, bucătarul-șef de la restaurantul Cricova.

 

Sergiu Manea, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) a menționat că ulterior vor propune ca să fie celebrată în Moldova și Ziua vinificatorului și viticultorului, la nivel național, pentru că anume datorită oamenilor dedicați se produce vinul, în cinstea căruia există o sărbătoare națională - Ziua vinului. 

”Credem că așa cum există anumite zile profesionale sărbătorite la nivel național și viticultorii, și vinificatorii din Moldova merită să aibă o sărbătoare a lor.Vom veni cu o inițiativă către guvernarea noastră și poate chiar va fi instituită în a doua zi de duminică a lunii noiembrie, de ce nu, paralel cu  Ziua Europeană a Turismului Vitivinicol. Ne-am dori ca să celebrăm reușitele înregistrate în acest domeniu și să motivăm să se obțină în continuare rezultate frumoase în acest domeniu strategic,  să promovăm acest tip de turism, să integrăm turismul vitivinicol în alte domenii, astfel încât să putem face un salt calitativ care să contribuie la prosperitatea în continuare a turismului vitivinicol, ceea ce ar presupune să fie unul dintre forțele motrice din spatele mult așteptatei redresări a turismului în general! Cu cât mai mulți turiști vin în vizită în țările producătoare de vin, cu atât crește exportul acestor produse, în special în țările din care sosesc oaspeții, dar și vizitatorii din țară sunt îndemnați să viziteze vinăriile din Moldova” a specificat Sergiu Manea, președintele APIT.

Potrivit Asociaţiei Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Republica Moldova exportă vinuri în 100 de ţări ale lumii, iar evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Turismului Vitivinicol, s-au alăturat peste 200 de vinării din țară.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!