Știri din Moldova

În R. Moldova, doar o singură pepinieră silvică permanentă are sistem de irigare

Author: AgroExpert
problematica forestieră discuții - agroexpert.md

Subiectele ce vizează domeniul silviculturii și cinegeticii au fost discutate de secretara de stat al Ministerului Mediului Aliona Rusnac și consiliera în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice în cadrul președinției, Iuliana Cantaragiu, în cadrul unei vizite întreprinse la Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Călărași și Întreprinderea pentru silvicultură „Silva-Centru” Ungheni.

Acestea s-au referit la starea plantațiilor din pepinierele silvice și despre implementarea Programului național de împădurire, care are ca scop împădurirea a circa 150 de mii de hectare de pădure în următori 10 ani a terenurilor din cadrul administrației publice locale, supuse eroziunii, alunecărilor de teren, și impracticabile de a fi folosite în circuitul agricol, cât și reabilitarea perdelelor forestiere de protecție a câmpurilor. 

„Problema conservării și dezvoltării durabile a pădurilor existente, precum și extinderea terenurilor forestiere prin împădurirea de noi suprafețe inapte utilizării agricole, devine una de interes național”, a menționat secretara de stat a Ministerului Mediului, Aliona Rusnac.

Lipsa sistemelor de irigare constituie cea mai mare problemă a  întreprinderilor silvice care produc material săditor.

„Cu părere de rău, din cele 31 de pepiniere silvice permanente, doar una singură are un sistem modern de irigare. Celelalte 30 nu dețin sisteme de irigare, au sisteme învechite sau care nu corespund nevoilor actuale”, a specificat secretara de stat.

Programul național de împădurire prevede creșterea suprafeței pădurilor din țară pentru a spori reziliența la schimbările climatice, precum și pentru a conserva și dezvolta resursele forestiere naționale. Pentru perioada anilor 2022-2031, Republica Moldova și-a asumat extinderea suprafețelor împădurire/reîmpădurire pe o suprafață de 150 mii ha și plantarea a circa 500 milioane de puieți forestieri.

Potrivit datelor oficiale, doar 11% din suprafața Republicii Moldova este împădurită, în timp ce media în UE este de 37,7%.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!