Știri din Moldova

În R. Moldova, pierderile de sol fertil sunt de peste 21 milioane de tone

Author: AgroExpert
pierderile de sol fertil - agroexpert.md

Pe 5 decembrie celebrăm cea de-a 10-a ediție a Zilei Mondiale a Solului, eveniment ce atrage atenția asupra importanței solurilor sănătoase pentru viața pe planetă. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova pierderile de sol fertil sunt de peste 21 milioane de tone.

Tema desemnată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) pentru acest an, „Îngrijirea solurilor: măsurare, monitorizare, management”, evidențiază necesitatea unei gestionări eficiente a solurilor bazată pe date precise și informații științifice.

Solul reprezintă fundamentul agriculturii, contribuind la securitatea alimentară a Republicii Moldova. Potențialul economic și social al țării este strâns legat de sănătatea solurilor, care sunt supuse unui proces continuu de degradare. Eroziunea, pierderea fertilității și utilizarea intensivă contribuie la diminuarea resurselor de sol. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova pierderile de sol fertil sunt de peste 21 milioane de tone. Această tendință poate fi inversată prin implementarea unor măsuri de protecție și gestionare durabilă.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, adoptarea practicilor de conservare, precum tehnologiile No-Till și Strip-Till, înierbarea livezilor, crearea perdelelor forestiere și împădurirea terenurilor degradate, poate contribui la creșterea fertilității solului și la reducerea impactului eroziunii. Un alt aspect important este monitorizarea și măsurarea stării solurilor, pentru a facilita luarea deciziilor informate și pentru a promova politici agricole sustenabile.

În sprijinul acestor obiective, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a lansat un apel pentru Programul de Granturi destinat „Managementului Durabil al Terenurilor” (MDT), parte a Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Producătorii agricoli care au investit în tehnologii sustenabile sunt invitați să aplice pentru granturi post-investiționale ce acoperă până la 30% din valoarea investițiilor eligibile, în limita a 10.000 de dolari SUA per beneficiar. Dosarele pot fi depuse până la data de 31 decembrie 2024, la sediile teritoriale ale AIPA.

Prin intermediul acestui program, agricultorii din Republica Moldova au oportunitatea de a accesa resurse financiare pentru a implementa soluții moderne care să asigure productivitatea agriculturii și să contribuie la conservarea resurselor naturale. Investițiile eligibile includ echipamente performante, sisteme de irigare, reabilitarea fâșiilor paravânt și amenajarea perdelelor forestiere. Mai multe detalii AICI.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!