Embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia a intrat în vigoare duminică. Documentul prevede ca niciun stat membru al blocului comunitar să nu mai cumpere motorină și alte produse petroliere adusă din Rusia pe cale maritimă.
Uniunea Europeană – împreună cu Coaliția internațională pentru plafonul de prețuri G7+ – au adoptat sâmbătă, 4 februarie, noi plafoane de preț pentru produsele petroliere rusești transportate pe mare (cum ar fi motorina și păcura), se arată într-o comunicare a Comisiei.
Sursa citată precizează că decizia va afecta și mai puternic veniturile Rusiei și va reduce capacitatea acesteia de a duce război în Ucraina. De asemenea, va contribui la stabilizarea piețelor globale de energie, beneficiind țările din întreaga lume.
”Acesta vine în plus față de plafonul de preț al țițeiului în vigoare din decembrie 2022 și va completa interdicția totală a UE privind importul de țiței și produse petroliere pe mare în Uniunea Europeană”, se mai arată în informare.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că Rusia plătește un preț mare, deoarece sancțiunile Europei îi erodează economia, aruncând-o înapoi cu o generație.
„Îl facem pe Putin să plătească pentru războiul său atroce. Rusia plătește un preț mare, deoarece sancțiunile noastre îi erodează economia, aruncând-o înapoi cu o generație. Astăzi, creștem și mai mult presiunea prin introducerea unor plafoane suplimentare de preț pentru produsele petroliere rusești. Acest lucru a fost convenit cu partenerii noștri G7 și va eroda și mai mult resursele lui Putin pentru a duce războiul. Până la 24 februarie, exact un an de la începutul invaziei, ne propunem să avem cel de-al zecelea pachet de sancțiuni în vigoare”, a spus Ursula von der Leyen.
Au fost stabilite două niveluri de preț pentru produsele petroliere rusești: unul pentru produsele petroliere „premium la brut”, cum ar fi motorina, kerosenul și benzina, și celălalt pentru produsele petroliere „reducere la brut”, cum ar fi păcură și nafta, reflectând dinamica pieței. Prețul maxim pentru produsele premium-crude va fi de 100 dolari per baril, iar prețul maxim pentru discount-to-crude va fi de 45 dolari per baril.
Plafonul de preț pentru produsele petroliere va fi implementat începând cu 5 februarie 2023. Include o perioadă de încetare de 55 de zile pentru produsele petroliere rusești transportate pe mare, achiziționate peste limita de preț, cu condiția să fie încărcate pe o navă în portul de încărcare înainte de 5 februarie 2023 și descărcat în portul final de destinație înainte de 1 aprilie 2023.
Plafoanele de preț pentru produsele petroliere și țițeiul vor fi monitorizate continuu pentru a asigura eficacitatea și impactul acestora. Limitele de preț în sine vor fi revizuite și ajustate după caz.
Comisia Europeană a publicat, de asemenea, sâmbătă un document de orientare privind punerea în aplicare a plafoanelor de preț.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!