Externe

Încă un sortiment de făină de insecte a primit autorizarea UE

Author: AgroExpert
sortiment de făină de insecte a primit autorizarea UE - agroexpert.md

Un nou „sortiment” de făină de insecte a primit autorizarea UE. Făina din viermele galben de făină (larve de Tenebrio molitor) a fost adăugat pe lista UE de „alimente noi”. Încercarea grupurilor de dreapta de a bloca un vot afirmativ în Comisia de mediu din Parlamentul UE eșuează. Bruxelles-ul continuă „revoluția noilor alimente”.

După aprobarea, în ultimii ani, a făinii de lăcuste migratoare, viermi de făină și greierii de casă, Comisia de mediu din Parlamentul european a „dat verde” şi pentru făina (pudra) de Tenebrio molitor (viermi galbeni de făină).

Modificarea Regulamentului de punere în aplicare al UE (2017/2470) autorizează introducerea pe piață a pulberii întregi de larve de Tenebrio molitor tratate UV pe lista alimentelor noi (orice aliment care nu a fost consumat „în mod relevant înainte de luna mai” 1997 pe continent”), scrie Revista Ferma.

Nutri’Earth – deţinătorul licenţei pentru făina de insecte

Autorizația va intra în vigoare la douăzeci de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După publicarea în Jurnalul Oficial al UE și timp de cinci ani, doar compania franceză Nutri’Earth va avea voie să introducă pe piață făina de Tenebrio molitor „cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține o autorizație pentru astfel de alimente noi.”

Compania Nutri’Earth a depus cererea pentru autorizarea făinii de Tenebrio molitor în urmă cu mai mult de cinci ani. În vara anului 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis un aviz științific care arată că pulberea de larve întregi Tenebrio molitor tratată cu UV este „sigură în condițiile și nivelurile de utilizare propuse”. Adică poate fi folosit în „pâine și chifle, prăjituri, paste, produse prelucrate din cartofi, brânză și produse lactate și compoturi de fructe și legume destinate populației”.

Făina de insecte a fost contestată

Pe 15 ianuarie, Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță (ENVI) a Parlamentului European a respins cu 39 de voturi împotrivă, 32 pentru și 6 abțineri o moțiune înaintată de conservatorul francez Laurence Trochu pentru a bloca aprobarea făinii din larve galbeni de făină.

Comisia Europeană a accelerat considerabil autorizarea încorporării insectelor comestibile în cultura alimentară europeană ca surse alternative de proteine, motivând cererea în creștere de alimente pe fondul scăderii randamentelor agroalimentare.

Există peste o duzină de aplicații depuse la EFSA pentru evaluarea alimentelor derivate din insecte comestibile. Printre aceste „alimente noi” se află făina de muscă neagră (larve de Hermetia illucens), pulbere din larve de trântori de albine (Apis mellifera pupae), făină de greier de casă (Acheta domesticus) şi pulberea proteică din viermi de făină (Alphitobius diaperinus) care sunt deja în stadiul de evaluare a riscului. Termenul necesar experților EFSA pentru a emite avizele nu este cunoscut în acest moment.

Făina de insecte a fost inclusă în lista „alimentelor noi” din 2021

În terminologia UE denumire „alimente noi” se referă la orice aliment care nu a fost consumat pe scară largă de către cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în urma unor evaluării riguroase emite avizele ştiinţifice necesare, iar Comisiei Europeană autorizează introducerea pe piaţa UE a noilor produse alimentare.

Consumatorii au libertatea de a decide dacă doresc să mănânce sau nu insecte.

La nivel global, consumul de insecte face deja parte de mii de ani din alimentația mai multor milioane de oameni.

Potrivit FAO, peste 1 900 de specii de insecte sunt utilizate ca alimente la nivel global.

Făina de insecte ar putea da alergii!

Făina de insecte recent autorizată se supune normelor UE care prevede etichetarea a 14 alergeni, cum ar fi ouăle, laptele, peștele, crustaceele și acum insectele. Aceste norme le permit persoanelor care suferă de alergii alimentare să dispună de mai multe informații pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a evita produsele care conțin ingrediente la care sunt sensibile.

În ceea ce privește problemele generale de sănătate, cum ar fi alergiile alimentare, potrivit EFSA, consumul de viermi galbeni de făină ar putea provoca reacții alergice, în special în cazul persoanelor care suferă deja de alergii la crustacee și acarieni. Însă aceste incidențe sunt foarte scăzute.

Citiţi eticheta… aşa veţi afla dacă un produs alimentar conține făină de insecte?

Legislaţia UE stabilește cerințele de etichetare pentru produsele alimentare care vor conțin alimente noi. Această cerință se adaugă prevederilor regulamentului privind etichetarea. Comisia europeană asigură consumatorii pot avea încredere că, odată ce aceste produse apar pe rafturile din supermarketuri, vor fi etichetate în mod clar, informând consumatorul cu privire la conținutul exact al produselor pe care le cumpără.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!