Prețuri și Tendințe

Infografic | În 2023, R. Moldova a importat de 8,5 ori mai multă soia decât a exportat

Author: AgroExpert
export import soia Moldova - agroexpert.md

Republica Moldova este net importatoare de soia și produse derivate din ea, fapt care s-a accentuat mai mult mai ales în ultimii ani. Concluzia aparține expertului Iurie Rija, în urma analizei importurilor de soia și a produselor din aceasta.

Cele mai mari cantități sunt importate sub formă prelucrată - șrot de soia pentru hrana animalelor.

„În perioada ianuarie-septembrie 2023, R. Moldova a importat 23,7 mii tone șrot, ceea ce este de 8,5 ori mai mult decât cantitatea exportată (2,8 mii tone). În 2022 discrepanța era și mai mare: s-a importat 38,5 mii tone de șrot de soia și s-a exportat doar 118 tone”, punctează expertul.

Prețul mediu de import în 2023 a fost de 11,8 lei/kg (spre comparație - prețul de export era de 14,5 lei/kg).

Cele mai mari companii care au importat în 2023 șrot de soia sunt: „ALIONEXAGRO” SRL, SC „VADCOM-PRIM” SRL, „FLORENI” SRL, „MARCULESTICOMBI” SA.

Te-ar putea interesa și: Infografic | Exportul soiei din Republica Moldova

Cât ulei de soia importăm

Dacă șrot de soia se importă în volum mare, uleiul de soia este importat mai puțin, dat fiind faptul că la noi în țară uleiul alimentar tradițional este cel din floarea-soarelui.

„În primele 9 luni ale anului 2023 au fost importate doar 45 de tone de ulei la un preț mediu simbolic de 5,80 lei/kg (import operat de Asociație Creștină). În 2022 au fost importate 602 tone de ulei de soia la un preț mediu de 25 de lei/kg. Pe parcursul 2022- 2023 din țară au fost exportate circa 5.000 tone de ulei de soia”, subliniază Iurie Rija.

Citește și: Producția mondială de soia și tendințele de preț ale acesteia

Importul de boabe

Ce ține de importul boabelor de soia, în primele 9 luni ale anului 2023 s-au tranzacționat 36,3 mii tone, ceea ce este cu 21% mai mult decât pe parcursul a întregului an 2022.

„Totodată, dacă e să analizăm companiile importatoare pe primele locuri se poziționează cele 2 companii ale grupului Transoil- „FLOAREA-SOARELUI COMERT” S.R.L și „FLOAREA SOARELUI” SA, care figurează inclusiv ca cei mai mari exportatori de șrot”, spune expertul.

Din noiembrie 2022 companiile respective au început să importe producție din Ucraina, după ce au pornit exporturile de soia în țari precum Elveția, Lebanon, România, Turcia.

„Asta vorbește despre faptul că soia exportată de aceste companii din Moldova doar a tranzitat țara noastră, iar originea ei preponderant era Ucraina. Alte companii importante care au făcut import de soia sunt SC "NIRUS SERVICE"SRL, "PARC.DE AUTOBUSE SI TAXIM.NR.9", IM "BIO COMPONJ RAPS" SRL, ultima fiind cel mai important exportator de șrot de soia din R. Moldova”, a mai afirmat Iurie Rija.

Circa 94% din importurile de boabele de soia în R. Moldova pe parcursul anilor 2020-2023 sunt direcționate din Ucraina, iar șrotul de soia are țări de origine Ucraina și România.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!