O iniţiativă legislativă a deputatului PAS Alexandru Trubca, de modificare a Legii nr.337/2022 privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, a generat un conflict între Ministerul Finanţelor şi Asociația Forța Fermierilor.
Iniţiativa are drept scop declarat „diminuarea impactului negativ al creșterii prețurilor la inputurile și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agricol și industriei alimentare”, scrie Mold-street.
O iniţiativă fără suport financiar
Astfel, deputatul propune extinderea beneficiarilor Programului de rambursare a TVA, prin revizuirea condițiilor de eligibilitate a agenților economici și micșorarea plafonului activității agricole conform grupelor 01.1 – 01.6 din Clasificatorul activităților din economia Moldovei de la 95% la 75%.
Doar că deputatul nu a stabilit sursele de finanțare ale acestei iniţiative, iar conform art.131 alin.(6) din Consituția Republicii Moldova nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare, explică Ministerul Finanţelor.
În consecinţă, pe 24 mai, Guvernul Recean la propunerea Ministerului Finanțelor a susţinut parţial iniţiativa precizând că „revizuirea condițiilor de implementare a Programului, în lipsa unui impact bugetar clar, fără stabilirea surselor de finanțare, creează riscuri pentru asigurarea sustenabilității, ceea ce ar putea pune sub presiune onorarea angajamentelor de finanțare a cheltuielilor planificate”.
Fermierii ameninţă cu proteste
Decizia Guvernului a fost calificată de Asociaţia Forţa Fermierilor ca pe o respingere a proiectului şi a ameninţat cu proteste ale agricultorilor.
„Mii de agricultori au așteptat aceste modificări din ianuarie 2023. Asociația Forța Fermierilor nu are explicații pentru poziția ministerului finanțelor, mai ales în contextul ultimelor angajamente din partea guvernului. Cu mare regret constatăm că pentru producătorii agricoli a apărut un motiv suplimentar pentru proteste masive”, a declarat Asociaţia.
Membrii Asociaţiei au încercat să forţeze o întrevedere cu ministra Finanțelor Veronica Sireţeanu şi au părăsit demonstrativ o întâlnire programată cu secretara de stat de la acest minister şi cu şeful Fiscului.
În plus, organizaţia a anunţat deja că va depune declarația privind rezervarea Pieței Marii Adunării Naționale pentru protestul economic non-stop în perioada 7-30 iunie 2023.
Au fost acceptate deja 427 de decizii privind rambursarea TVA, în sumă de 121 milioane lei
În consecinţă, Ministerul Finanțelor a venit cu unele precizări referitor la interacțiunea avută cu „Forța fermierilor”.
Totodata, a explicat mai detaliat esența inițiativei deputatului Trubca care prevede:
- diminuarea ponderii venitului din activitățile agricole în venitul agentului economic de la 95% la 75%, pentru fi stabilit eligibil în cadrul Programului, lărgind considerabil sfera de aplicare a normei cu noi subiecți pentru restituirea TVA;
- modificarea valorii de referință a sumei TVA pentru determinarea sumei pasibile rambursării, extinzând astfel termenului programului pentru încă un an;
- includerea în suma pasibilă rambursării a sumei obligației aferente impozitului funciar calculat aferent terenurilor neevaluate, ceea ce implică, de asemenea, lărgirea sferei de aplicare a scutirii, prin creșterea valorii acesteia.
„Fiecare din aceste inițiative are un cost de implementare și evaluarea oportunității acceptării acesteia se bazează pe calculele prezentate de solicitanți. Având în vedere lipsa unui impact bugetar potențial, fără identificarea surselor de finanțare, propunerile de extindere a beneficiarilor Programului de rambursare a TVA creează riscuri pentru onorarea angajamentelor de finanțare a cheltuielilor planificate atât față de acești beneficiari, în cazul acceptării fără acoperire, cât și față de alți beneficiari ai cheltuielilor guvernamentale.
Conform condițiilor Programului de rambursare a TVA existent la moment, în primele patru luni ale anului curent au fost adoptate 427 decizii privind rambursarea TVA, fiind acceptată de Serviciul Fiscal spre restituire suma de 120,73 milioane de lei, suma solicitată fiind de 128,71 milioane de lei. Termenul mediu de adoptare a deciziilor a fost de 10 zile ori de 4 ori mai rapid decât cel prevăzut în normele legale general stabilite (45 zile). Totodată, întreprinderile agricole au beneficiat și pe urma altor forme de restituire a TVA, aplicabile, în mod general, oricărui solicitant”, explică Ministerul Finanţelor.
Unde se afla ministra
Totodată, instituţia precizează şi motivele din care ministra Veronica Sirețeanu nu a putut fi prezentă la întrevederea cu reprezentanţii Forţa Fermierilor, ea fiind „invitat special (moderator de sesiune) în cadrul reuniunii a 16 țări ce fac parte din constituenta Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, care se desfășoară în perioada 24-26 mai, în Muntenegru”.
Ministerul Finanțelor mai precizează că, din propunerile prezente în inițiativa lui Trubca, instituţia a identificat „posibilitatea de acoperire a celor ce au fost acceptate, și anume prin includerea în suma pasibilă rambursării a sumei obligației aferente impozitului funciar calculat aferent terenurilor neevaluate și extinderea termenului programului pentru un an”.
„Celelalte subiecte urmau a fi discutate în cadrul ședinței stabilite, inclusiv identificarea, de comun acord, a unor soluții de depășire și a perspectivei temporare a acestora”, afirmă instituţia.
Ministerul Finanțelor mai precizează că este responsabil să identifice soluții sustenabile pentru susținerea tuturor categoriilor de agenți economici, care au nevoie de asistența statului și depune efort maxim pentru a aloca resursele corespunzător. Ne exprimăm încrederea că printr-un dialog constructiv putem soluționa orice problemă.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!