Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp (ICCC) „Selecția” din mun. Bălți, a beneficiat de o donație de echipament performant pentru semănat, din partea Uniunii Europene în cadrul proiectului „DevRAM”, Partea I - Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale. Totodată, Institutul „Selectia” și alte patru entități, au primit scanere rapide pentru detectarea OMG-urilor și micotoxinelor.
Administrația Institutului a declarat că noul echipament va contribui la consolidarea capacităților instituționale și la desfășurarea activităților de câmp, asigurând rezultate mai bune pe platformele demonstrative, precum și sporirea calității cercetării științifice și transferul de know-how către producătorii de soia.
La inaugurarea evenimentului, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon, a menționat importanța modernizării sectorului agricol în Republica Moldova și alinierea acestuia la standardele europene pentru a facilita accesul producătorilor moldoveni la piețe globale. Oficialul a trecut în revistă și Planul național de acțiuni pentru dezvoltarea sectorului de soia în Republica Moldova, document orientat spre sporirea cultivării și procesării soiei în țara noastră.
Magdalena Mueller-Uri, șefa Secţiei operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, a subliniat că suportul financiar oferit are menirea de a contribui la dezvoltarea regiunilor rurale din Moldova.
„Investiția în dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova este o prioritate cheie pentru Uniunea Europeană, în special prin oferirea de oportunități de a accelera creșterea economică prin sprijinirea sectoarelor de afaceri, cercetare și educație”.
Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Austria în Republica Moldova, a reliefat că Austria și țara noastră colaborează intens și desfășoară un set de activități în domeniul economiei, securității, educației și culturii.
„Cooperarea pentru dezvoltare este axată pe educația incluzivă, orientată spre muncă, pe mediu, apă și schimbările climatice, precum și pe subiecte de guvernanță, statul de drept și consolidarea păcii. În perioada dintre anii 1997 și 2019, valoarea proiectelor Austriei în aceste domenii s-a ridicat la aproximativ 58 de milioane euro și Austria intenționează să își continue sprijinul pentru Moldova în perioada următoare”, a menționat diplomata.
Proiectul „DevRAM”, Partea I - Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanțurile valorice interne și globale, are o colaborare fructuoasă cu ICCC „Selectia” în transferul de cunoștințe către fermieri, utilizând platforme demonstrative organizate în comun. Sesiunile de instruire au venit în ajutorul producătorilor pentru a se familiariza cu cele mai bune tehnologii disponibile în cultivarea soiei și pentru a identifica mijloace inovative de producție pe piaţă.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!