Intoxicarea solului de sub nuc este un fenomen care are loc din cauza unei substanțe secretate de frunzele acestui arbore. Mai exact, frunzele de nuc care cad pe sol secretă o substanță numită juglonă, care dacă se acumulează în pământ este imposibil ca pe acea suprafață să crească vreo plantă.
Din cauza ploilor, juglona ajunge de pe frunze în sol, însă nivelul de substanță va crește dacă frunzele care au căzut toamna nu sunt strânse. Așadar, dacă obișnuiți să lăsați frunzele de nuc pe sol pe toată durata sezonului rece, va trebui să știți că de acum înainte este necesar să le strângeți.
Dacă vreți să preveniți intoxicarea solului de sub nuc, singura metodă va fi să curățați pământul de frunze atunci când acestea cad.
Chiar dacă frunzele conțin juglonă, trebuie să știți că acestea pot fi folosite la compost, nu va fi absolut nici o problemă să le utilizați. Compostul este un îngrășământ natural bogat care poate îmbunătăți structura solului, reține apa și sporește fertilitatea acestuia.
Citește și: Compostarea frunzelor - soluție pentru obținerea unui îngrășământ natural
În cazul în care nu ați curățat pământul de frunze niciodată și vreți să scoateți nucul din pământ, ar mai trebui să știți că puteți planta pomi fructiferi pe acea suprafață de teren abia după 5-10 ani.
Totuși, pe aceea suprafață se poate planta arțar, mesteacăn sau fag. Acestea nu au absolut nicio problemă să crească pe un sol care ar avea pământ juglonă, așa că pot fi o alternativă până când nu poate fi din nou bun pentru pomii fructiferi, scrie cumsa.
Plantele care tolerează juglona și pot crește fără probleme sunt brumărele, adică acele plante decorative pentru înălțime nu depășește 10-13 cm. Ferigile tot cresc fără probleme sub un nuc, așa că le puteți planta și pe acestea.
De asemenea, mai puteți planta și echinaceea, lalele, galbenele, sporul casei, cârciumărese sau arbuști ornamentali precum tuia, arborele de stafide sau bulgărele de zăpadă.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!