Știri din Moldova

Ion Maxim: ”Albinele trebuie stimulate cu sirop pentru a asigura un plus de activități”

Expert: Ion MAXIM
Cules la rapiță - AgroExpert.md

Luna mai numită ”florar” pe bună dreptate, se caracterizează printr-un climat schimbător, dar și prin creșterea temperaturii care trezeste la viață întreaga natură, decorată în zeci de culori. Deși temperatura treptat crește, în decursul lunii aprilie am avut perioade reci, cu ploi și chiar cu zăpadă în unele zone ale țării, fapt ce a tărăgănat culesul la albini. Înflorirea pomilor a fost afectată de temperaturile scăzute, însă apariția primelor flori, va asigura familiilor de albine un bun cules de nectar și ca urmare colectarea unor importante producții de miere de cea mai bună calitate pentru apicultori.


Creșterea duratei zilei, dar și a temperaturilor, înflorirea masivă și continuă a pomilor fructiferi, precum și a unor culturi agricole ca rapița, creează albinelor condiții optime de activitate și de dezvoltare a puterii familiilor. În maxim două săptămâni, va începe și culesul la salcâm, susține Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

”Pentru albine, a început un nou sezon, de formare a rezervelor de hrană, de înmulțire. Chiar dacă noaptea avem deocamdată temperaturi sub 10 grade Celsius, totuși sperăm că vom avea parte de o încălzire stabilă în următoarele săptămâni. Avem deja vișinul și mărul înflorit, pe câmpuri, sunt lanuri întinse de rapiță, unde este destul de mult nectar și desigur că albinele sunt active. Acolo există alte probleme, legate de pesticide, căci agricultorii pun mare preț pe roada lor, nu pe albinele apicultorilor. Totuși este prea devreme să facem o prognoză, cât de bogat va fi culesul, însă credem că timpul se va încălzi și toate albinele se vor porni la cules. Nu ne rămâne decât să așteptăm cu încredere culesul de la salcâm și să ne pregătim pentru a-l valorifica la modul optim” a menționat expertul.

În ceea ce privește ca măsuri de pregătire pentru culesul mult așteptat de salcâm, Ion Maxim susține că albinuțele trebuie stimulate cu hrană, mai exact cu sirop ca să se mențină puterea familiilor.

”Hrănirile stimulative de primăvară se fac cu sirop de zahăr sau miere (apă + zahăr = 1:1, adică o parte apă la o parte de zahăr  sau miere) în cantități mici, administrate periodic și repetat la un interval de 3-4 zile, în funcție de puterea familiilor și de capacitatea lor de prelucrare a siropului. Administrarea în hrănitoare a porțiilor mici de sirop din zahăr călduț creează o senzație de cules care, bazată pe instinctul de acumulare, induce un plus de activități: la matcă va stimula mărirea numărului de ouă depuse într-un interval de timp, iar la albinele doici, acestea vor lua în creștere mai mult puiet, albinele care efectuează alte munci în stup, în faguri și chiar în afara stupului, vor fi mai zorite” a explicat Ion Maxim.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!