Irina Cazacu a reușit în plină pandemie să își deschidă un atelier de deserturi, pe care le prepară după rețete originale, create chiar de ea. Beneficiară a două programe de finanțare nerambursabilă din partea ODIMM, tânăra antreprenoare și-a realizat visul, fiind îndemnată de familie și prieteni, care îi cunoșteau pasiunea pentru dulciuri.
Antreprenoarea a aplicat la programele Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici și Mijlocii până a începe pandemia, iar atunci când a aflat că a obținut grantul, a ținut pasul înainte și a scris planul de afaceri pentru a-și înființa propria cofetărie.
”Eu am înțeles că aș vrea să pregătesc tot felul de deserturi când am născut o fetiță, am început să gătesc mai des. Dar am activat în acest domeniu în jur de un și jumătate, ulterior când fetița mea avea trei ani, am mers la Kiev și am trecut un curs de o lună și mi-am perfecționat tehnica și am învățat numeroase lucruri ce țin de deserturi. Ulterior am activat împreună cu o colegă în continuare într-un local din oraș, am organizat diferite workshopuri și așa am înțeles că mie îmi place să pregătesc deserturi deosebite” și-a amintit Irina Cazacu.
Drumul spre afacerea sa a fost lung, antreprenoarea își continua activitatea în localul unde era angajată, când a aflat despre programele ODIMM, înainte de începutul pandemiei.
”Era toamna anului 2019 când am aplicat la ODIMM, la două programe, ”Start pentru tineri” și ”Femei în afaceri”. Inițial am participat la cursurile de instruire, care la fel mi-au ajutat să înțeleg cum funcționează o afacere, am deschis întreprindere, apoi am fost anunțată că am obținut și partea financiară a programelor, grantul datorită căruia am putut închiria spațiul cofetăriei, am procurat utilajul necesar și am pornit marea aventură, dacă o pot numi așa în lumea colorată a deserturilor pe care le preparăm la ”Ice Dessert Atelier”, pe care le livrăm în câteva localuri din capitală” ne-a povestit Irina Cazacu.
Visul a devenit realitate, în pofida numeroaselor restricții impuse de pandemie în 2020.
”Eu am aflat în februarie că am câștigat grantul și în martie, exact când am primit actele au venit toate restricțiile, starea de urgență. O lună și jumătate nu am lucrat, dar înainte de Paște, a venit un prieten de al meu din Franța, care la fel este cofetar și o prietenă de aici, care face ciocolată, împreună cu ei am hotărât să facem ceva deosebit pentru sărbătorile pascale. Și de atunci am început să lucrez deja fără să mai fac pauze. Am creat niște rețete speciale, de fapt cam toate deserturile noastre sunt create de mine, în fiecare anotimp, încercăm să schimbăm meniul nostru. În sezonul rece, folosim coacăza, cătina și alte ingrediente specifice pentru perioada rece a anului. Acum vara utilizăm toate fructele de sezon, avem destule în Moldova, folosim puțin zahăr, tendința aceasta este de câțiva ani, înlocuim cu siropul de glucoză și miere” a explicat antreprenoarea.
Irina Cazacu are un plan deja la care lucrează, și-ar dori să poată deschide un restaurant.
”Deja am un proiect la care lucrez, deocamdată nu pot să spun despre ce este vorba, dar mi-aș dori mult să pot deschide un restaurant, desigur cât mai durează pandemia, activăm la atelier, este bine așa, dar pe viitor chiar am acest plan, de a avea posibilitatea să pot avea un restaurant” a menționat Irina Cazacu.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!