Iulia și Valeriu Suruceanu din Cojușna, raionul Strășeni produc vin în cantități reduse, dar cu un gust deosebit. Producătorii viticoli au reușit să obțină și câteva premii, printre care și ”Polobocul de aur”, de două ori. Deși vinul este produs în condiții de casă, calitatea acestuia este înaltă, licoarea fiind la mare căutare, iar cele 10 tone chiar nu par a fi multe pentru consumatorii fideli.
Soții Iulia și Valeriu Suruceanu au preluat o suprafață de viță-de-vie cu anumite soiuri, însă piața le-a sugerat să cultive altfel de struguri.
”Am cumpărat o porțiune de vie de la colhoz, dar în perioada când Rusia a impus embargo, noi am scos soiurile Cabernet și Merlot, apoi am sădit câteva soiuri de masă. Producem vin precum Sauvignon, Viorica, Fetească Regală, Fetească albă. Anul acesta am mai plantat Rară neagră, Fetească neagră, soiuri autohtone, Muscat Barhatnii. În fiecare an producem în jur de 10 tone de vin, în condiții de casă, după tehnologia buneilor noștri, dar cu anumite îmbunătățiri pe care soțul le-a gândit” a mărturisit Iulia Suruceanu.
Valeriu Suruceanu este cel care se implică trup și suflet, fiind ajutat de soție și de cei doi fii ai lor.
”Cu câțiva ani în urmă am cumpărat zdrobitoare care alege strugurii, adică ciorchinii sunt scoși, rămân numai bobițele, așa ne este mai ușor și vinul iese mai gustos. În plus, la noi totul este din inox, teascul și butoaiele, nu avem niciun poloboc de lemn. Soțul a transformat zdrobitoarea din manuală în semiautomată, i-a adăugat un motor. Și butoaiele tot soțul le-a confecționat. Îl vindem direct, vin cumpărătorii acasă și dacă le-a plăcut o dată, se mai întorc. Altă reclamă noi nu facem, dacă oamenii au cumpărat o dată, ei mai vin la noi. Unii cumpărători de 10-15 ani tot vin la noi după vin” a povestit Iulia Suruceanu.
Premiile obținute au fost ca o recunoaștere a calității și gustului înalt apreciat, consideră producătorii.
”A fost o bucurie pentru noi, mai ales prima dată, în 2012, când vinul Cagor a obținut premiul ”Cupa lui Dionis”, apoi în 2013 am câștigat ”Polobocul de aur”cu soiul ”Floricica”, produs din soiul Sauvignon. Și am mai obținut în 2017 iarăși un premiu pentru vinul roșu produs din struguri hibrid. Este o recunoaștere a muncii noastre an de an, zi de zi. Ne-am dori să facem o marcă înregistrată, e visul nostru. Fiii noștri sunt ambii cu studii în domeniul IT, unul este plecat în SUA, de 5 ani stabilit acolo, el a vizitat multe fabrici de vin, ne-a povestit cum producătorii americani în fiecare week-end organizau gustări, promovându-și vinul în acest mod. Ne gândim și noi să facem la fel. Recent am aplicat pentru o linie de îmbuteliere la USAID, dar din păcate nu am obținut finanțare. Îmbutelierea o facem și acum, dar fără etichetă. Avem un aparat special adus din Italia, avem sticle, însă dorim să ne înregistrăm și marca noastră” a menționat Iulia Suruceanu.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!